HáziPatika.com

| 2021. 08. 13. – 06:08 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, és számos növényi eredetű élelmiszerben megtalálható. Fontos szerepet játszik az idegek, az izmok és az immunrendszer működésében, így hiánya elsősorban ezeket károsítja.

A felnőttek napi E-vitamin-szükséglete körülbelül 15 milligramm. Bár a komoly E-vitamin-hiány viszonylag ritka, elégtelen táplálkozás miatt bárkinél kialakulhat. Megfelelő felszívódásához zsiradékra van szükség, így például azoknál, akiknek túl alacsony a zsírbevitele, jelentkezhet a hiánya - írja a Házipatika.com.

Gyengülő immunrendszer

Szervezetünk védekezőrendszerének elegendő E-vitaminra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően tudjon funkcionálni. Ha nem jut belőle elég a testünkbe, akkor tapasztalhatjuk, hogy sokat vagyunk betegek, és szinte minden fertőzést elkapunk. Nátha, felső légúti betegségek, húgyúti fertőzések a leggyakoribbak ilyenkor. Ha megállapítják, hogy ezeket az E-vitamin hiánya okozza, akkor az E-vitaminban gazdag ételek fogyasztása mellett orvosi rendelvényre táplálékkiegészítőként is szedhetjük.

Emésztési problémák

Az E-vitamin-hiány oka az is lehet, hogy felszívódási zavarunk van, és testünk az elfogyasztott ételekből nem tud megfelelő mennyiségű zsírt felszívni, emiatt pedig zsírban oldódó E-vitamint sem. Ilyenkor olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a hasmenés, hányás, hasi puffadás, illetve különösen kellemetlen szagú széklet. Csecsemők esetében pedig ilyenkor elmaradhat a fejlődés, a magasság, illetve a testsúly növekedése is.

Izomvesztés

Ez is lehet a komoly E-vitamin-hiány tünete. Kutatások bizonyítják, hogy megfelelő mennyiségű E-vitamin nélkül a sérült sejtmembránok nem tudnak megfelelően gyógyulni, és ha az izomsejtek nem regenerálódnak megfelelően, akkor ez izomvesztéshez vezethet. Ha ilyesmit, illetve izomgyengeséget tapasztalunk, érdemes vérképet csináltatni. Az E-vitamin-hiányból fakadó izomgondok leginkább idős embereknél jelentkeznek.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!