Origo
| 2021. 08. 12. – 12:30 | Európa |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A nemzetközi piaci trendek tükrében egyáltalán nem váratlan fejleményként Európa egyes országainak üzleteiben immár a burgonya alapú tejalternatíva is megjelent - adta hírül a StoreInsider.

A növényi alapú tejalternatívák iránti érdeklődés növekedése mellett az ilyen italokhoz felhasznált alapanyagok száma is szakadatlanul emelkedik - írja az Origo.

E tendencia dinamikáját figyelve talán már nem is annyira meglepő, hogy

egy svédországi, Veg of Lund nevű cég DUG márkanév alatt nemrég krumpli alapú tejpótló innivaló árusításába kezdett. 

A termék létrehozását Eva Tornberg, a Lundi Egyetem egyik professzorának kutatásai inspirálták. A tudós által megalkotott, ihletadó emulzió fehérjéket, burgonyakeményítőt és omega 3 zsírsavban gazdag repceolajat tartalmaz.

A Veg of Lund vegánbarát műtejét a krumpliból készült bázis mellett borsófehérje, maltodextrin, cikóriarost, repceolaj és különböző természetes aromák alkotják.

Amellett, hogy a DUG tobzódik a fontos tápanyagokban, a Veg of Lund szerint fentarthatóság szempontjából egyenesen kimagaslik a versenytársak közül. Először is a cég szerint az állati eredetű tejnél 75 százalékkal kisebb éghajlati lábnyommal rendelkezik a készítmény. 

Ami a növényi alapú versenytársak alapanyagait illeti, a krumpli megtermesztéséhez a mandulánál 56-szor kevesebb vízre,

a zabhoz képest pedig fele akkora termőterületre van szükség.

Bár a speciális italhoz egyelőre csak svédországi és egyesült királyságbeli üzletekben lehet hozzájutni, nem kizárt, hogy a gyártó később egyéb országokban is forgalomba bocsátja a terméket - írja a StoreInsider.


Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!