HáziPatika.comHa azt tapasztaljuk, hogy váratlanul és minden ok nélkül ritkulni kezd a testszőrzetünk, annak számos oka lehet - köztük betegségek is.

Túl sok stressz

A stresszt érthetjük hagyományos értelemben, de úgy is, hogy a testünket, illetve a szervezetünket éri túl sok stressz, például hirtelen gyors súlyvesztés vagy túlzásba vitt diéták esetén. Emellett trauma hatására, mint műtét vagy szülés is jelentkezhet szőrzet- vagy hajvesztés - írja a Házipatika.com.

Kemoterápia

A kemoterápia sok esetben a hajhagymák sejtjeit is megtámadja - ezért van, hogy az ilyen kezelés kapó betegek gyakran megkopaszodnak, és elvesztik többek között a szemöldöküket és a szempillájukat is. A kezelés vége után néhány héttel aztán elkezd visszanőni minden.

Alacsony ösztrogénszint

Terhesség alatt a megnövekedett ösztrogénszint hatására sok nő tapasztalja, hogy besűrűsödik és megerősödik a haja, és ezzel együtt a testszőrzete is. Amikor az ösztrogénszint visszaesik, akkor az újonnan nőtt haj- és szőrszálak kihullanak. Menopauza után szintén lecsökken az ösztrogénszint, ezért ritkul meg az idősebb nők haja.

Nem megfelelő diéta

Ha bizonyos vitaminok és ásványi anyagok szintje a szervezetben nem elégséges, attól felborulhat a hormonális egyensúly, ami - többek között - szintén szőrzet illetve hajvesztést eredményezhet. A vashiány például jellemzően ilyesmit okoz.

Bőrproblémák

Bizonyos bőrbetegségek okozhatnak teljes, vagy foltokban történő hajvesztést - ilyen például az alopecia areata, egy autoimmun betegség, amely a hajhagymákat támadja meg.

Öregedés

A kopaszodás sajnos korral jár, és szinte egyetlen idős embert sem kerül el. A testen a szőrzet általában kevésbé ritkul és gyengül meg, mint a fejen.