Origo
| 2021. 08. 10. – 15:00 | Szaúd-Arábia |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Saudi Aramco, az olajtermelése és -tartaléka alapján a világ vezető olajcége, 25 milliárd 460 millió dollár adózott eredménnyel zárta az idei második negyedévet, ami 288 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi 6 milliárd 600 millió dollárt.

A cég a nyereségnövekedést részben az olajpiac megszilárdulásával, illetve azzal indokolta, hogy emelkedett a kőolaj világpiaci ára - írja az Origo.

A Brent olajfajta ára hordónként 70 dollár fölötti volt pénteken, míg egy éve ugyanekkor 45 dollár körül állt.

A cég féléves profitja 47,2 milliárd dollár volt, 103 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. 

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg a feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű.

A dahráni székhelyű vállalat 18,75 milliárd dollár osztalékot fizet. 

Az Aramco korábban ígéretet tett részvényeseinek arra, hogy negyedévente 18,75 milliárd dollár, évente összesen 75 milliárd dollár osztalékot fizet. Ennek az összegnek a jelentős részét az elsődleges részvényes, a szaúdi kormány kapja.

A vállalat vezérigazgatója, Amin Nasser közleményben jelezte, a második negyedéves eredményük a globálisan is erősödő energiakeresletnek köszönhető.

Kiemelte, az idei év második felében a piac a korábbiaknál sokkal ellenállóbb és rugalmasabb lehet 

– írja a CNBC.

Nasser hozzátette, noha a koronavírus-járványból adódó kihívások továbbra is jelen vannak, az Aramco gyorsan és hatékonyan tudott alkalmazkodni a változó piaci feltételekhez.

Az olajárak ráadásul az idei évben nagyjából 40 százalékkal erősödtek, ami több nagy olajóriást (BP, Chevron, Royan Dutch Shell) is arra ösztönzött, hogy osztalékokat emeljenek, illetve részvény-visszavásárlási programokkal támogassák a befektetőiket. 

Nasser jelezte, a várakozások szerint az olajpiaci talpra állás folytatódni fog, és úgy számolnak, hogy a járvány utáni nyitások eredményeként az év végi olajkereslet elérheti a 99 millió hordót – jövőre pedig a 100 millió hordós szintet is.


Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!