MTI

| 2021. 07. 08. – 12:00 | Csehország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Már egy hete megint emelkedik az új igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön megjelent kimutatásokból.

Szerdán 279 új esetet szűrtek ki a laboratóriumok, ami 136-tal több, mint egy hete - írja az MTI.

Mérsékelten ismét emelkedni kezdett a kórházban kezelt betegek száma is.

Míg kedden 27 pácienst kezeltek Covid-19 betegséggel a kórházakban, addig szerdán már 33-at. Az orvosok hét ember állapotát minősítették súlyosnak. Haláleset szerdán nem volt.

Bár a számok továbbra is alacsonyak, a hatóságok figyelmeztetőnek tartják, hogy a járvány terjedési mutatója, az úgynevezett reprodukciós szám, már néhány napja megint egy felett mozog. Szerdán ez a mutató 1,2 volt, ami a járvány újbóli terjedését bizonyítja.

Az egészségügyi szakértők egybehangzóan azt állítják, hogy a járvány gyorsulása ezúttal a nagyon veszélyesnek ítélt delta mutáció terjedésének a következménye.

A tárca statisztikája szerint a delta változatnak már legalább 130 esetét mutatták ki Csehországban.

Jelenleg Prágában, Pilsenben és a Prága-Nyugat kerületben a legrosszabb a helyzet, ahol százezer lakosra az utóbbi hét napban több mint 25 fertőződés esik.

Az oltások napi száma százezer körül mozog. A 10,7 milliós Csehországban az oltóanyag mindkét adagját eddig 3,6 millió ember kapta meg, 1,5 millióan pedig az első adagot. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy január óta először 30 ezer felett az új brit esetek száma. A szaktárca szerdai összesítése alapján az utóbbi egy napban 33-an haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!