HáziPatika.comHa gyakran érezzük, hogy mellbimbónk irritált és viszket, akkor ennek számos oka lehet. Ekcéma, szoptatás, terhesség és több egyéb dolog is állhat a háttérben, amelyek közül a legtöbb szerencsére egyszerűen kezelhető.

Száraz idő

A hideg, száraz időjárás hatására a bőr egész testünkön kiszáradhat és viszketni kezdhet, és ez alól természetesen a mellbimbó sem kivétel. Ilyenkor érdemes figyelni rá, hogy a forró fürdők, zuhanyzások ne tartsanak tovább tíz percnél, ne dörzsöljük a bőrünket durván a törölközővel, és használjunk sűrű, erősen hidratáló krémet, testápolót - írja a Házipatika.com.

Ekcéma

A betegség hatására a mellbimbó, illetve a mellbimbó környéke kiütéses lehet és hámlani kezdhet. Ilyenkor a legjobb valamilyen ceramidos krémet bevetni, illetve az orvosunktól is kérhetünk receptre felírható, speciálisan ekcémára való krémet.

Kozmetikumok, mosószerek

Ha mosószert, testápolót, szappant vagy tusfürdőt váltottunk, és ezután kezd el viszketni a mellbimbónk, akkor valószínűleg allergiásak vagyunk valamelyik összetevőre, ami akár kontakt dermatitist is kiválthat. Ilyenkor érdemes hipoallergén termékekre váltani, és ha javulnak a tünetek, biztosan lehetünk benne, hogy ez volt a probléma.

Fehérnemű

Fehérneműnk anyagára is reagálhat viszketéssel a bőrünk, illetve a durvább anyagok, csipkék kidörzsölhetik, irritálhatják a mellbimbó bőrét. Mindenki saját maga tudja kitapasztalni, mi az az anyag, amely nem irritálja ezt az érzékeny területet. A megfelelő kosárméret is fontos, mert a dörzsölődés szintén irritációt, viszketést okozhat.

Terhesség

A terhesség alatti hormonális változások, illetve a mell méretének növekedése miatt is viszketni kezdhetnek a bimbók. Ilyenkor kenjük őket lanolinos krémmel vagy kakaóvajjal.