Origo
| 2021. 07. 05. – 12:00 | Kína |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Kínában teljes kormányzati támogatást élvez a borászat, amely Peking tervei szerint hamarosan a világ élvonalába törhet.

Ha ez teljesül, akkor nem is olyan sokára egyes kínai régiók már a világ olyan legendás bortermelő térségeivel versenyezhetnek, mint Bordeaux - írja az Origo.

A tervek szerint 2035-re a Ninghszia régióban található Helan-hegység nevű térség 600 millió üveg bort termelhet, összesen 20 milliárd jüan (3,12 milliárd dollár) értékben – derült ki egy májusban kiadott kínai kormányzati tervből.

A térség a Sárga-folyó mentén található, mindössze két órányi repülőútra Pekingtől.

Ha pedig a kínai tervek valóra válnak, akkor a Helan-hegység keleti része nemzetközileg is meghatározó bortelmelő vidék lehet, a méreteiben pedig felvehetné a versenyt akár Bordeaux-val is – írja a CNBC a kínai mezőgazdasági minisztérium egyik igazgatójának közlése alapján.

Ninghszia csak az egyik a számos kínai bortermelő vidék közül, de a Helan-hegység régiója olyan széleskörű szőlőtermést tudhat magáénak,

amellyel a világ vezető bortermelő területeivel is felveheti a versenyt.

Összevetésképpen,

amennyiben a 15 évs terv szerint Ningszhia meg tudná négyszerezni a kitermelését, még így is csak alig haladná meg Bordeaux kibocsátási szintjét.

A francia térségében ugyanis tavaly 522 millió üveg bort állítottak elő, összesen 3,5 milliárd euró (4,16 milliárd dollár) értékben.

Tavaly egyébként Ninghszia borexportja 46,4 százalékkal 2,65 milliárd jüanra bővült, még a koronavírus-járvány ellenére is. A kivitel elsődleges célterületei között volt az USA, az Európai Unió, Ausztrália és Japán.

Kína azonban már ma is jelentős bortermelőnek és fogyasztónak számít.

A fogyasztás tekintetében hatodik, míg a literben számított termelés tekintetében a tizedik a világranglistán. 

Mindazonáltal az International Organisation of Vine and Wine áprilisi jelentése szerint a kínai borfogyasztás és termelés csökkent az elmúlt néhány évben, valószínűleg jelentős részben a kedvezőtlen éghajlati viszonyok és a csökkenő termelés miatt.

Jól látszik tehát, hogy Kína számára nemcsak a fogyasztás és az export, de számos más vonatkozó iparág (például a belföldi turizmus) szempontjából is hatalmas lehetőséget jelentene a hazai bortermelés felpörgetése.

Noha egyelőre még nagyon komoly versenytársakkal kell megküzdenie (az importált borok terén is), de a következő években mindenképpen izgalmas lesz figyelni, hogy alakul a kínai borpiac helyzete – globális léptékben is.


Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!