HáziPatika.com

| 2021. 07. 05. – 06:09 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Beköszöntött a kánikula, így aki csak teheti, vízparton tölti az idejét, hogy némileg felfrissüljön a hűsítő habokban - azonban sok nő számára ez egyet jelent az intim fertőzésekkel. Milyen megelőző intézkedéseket tudunk tenni, illetve milyen tünetek esetén forduljunk orvoshoz?

A nyári hónapokban a forró és párás környezet sajnos megnöveli a hüvelyi fertőzések kockázatát. Ilyenkor leggyakrabban gombásfertőzéslép fel, ám a bakteriális húgyúti problémák esélye is megnő. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze elmondta, milyen módszerekkel őrizhetjük meg intim egészségünket a legmelegebb időszakban is - írja a Házipatika.com.

Jól szellőző fehérneműt válasszunk

Nagyon fontos a megfelelő fehérnemű kiválasztása - főleg nyáron -, hiszen a rosszul szellőző (pl. műszálas) anyagból készült darabok kedveznek a káros mikroorganizmusok elszaporodásának. Ugyanígy kerüljük a tangákat is, hiszen nagyban segítik a végbél környékén élő kórokozók hüvelybe jutását. A szakemberek ezeken kívül a túl szűk nadrágoktól is óva intenek, mivel ezek fokozzák az izzadást, így nedves környezetet teremtenek.

Ne maradjunk nedves fürdőruhában

A nedves fürdőruhák kiváló táptalajt nyújtanak a gombák elszaporodásának, hiszen azok a meleg, nedves környezetben érzik a legjobban magukat. Éppen ezért fontos, hogy miután megmártóztunk, cseréljük át a fürdőruhánkat.

Figyeljünk arra, mit eszünk

Megfigyelések szerint nyáron gyakoribbak a Candida-fertőzések, a többi között azért, mert ilyenkor gyakrabban nyúlunk szénhidráttartalmú ételekhez, édességekhez, cukros üdítőkhöz. Érdemes ezért (is) inkább szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, és a szomjúságunkat lehetőleg vízzel csillapítani.

Iktassunk be egy Lactobacillus-kúrát

Sokkal nagyobb eséllyel lépnek fel különböző hüvelyi fertőzések, ha a Lactobaccillusok mennyisége valamiért lecsökken (pl. antibiotikumkúra után). Amennyiben hajlamosak vagyunk az intim fertőzésekre, célszerű nyáron - főleg nyaralás előtt és/vagy betegségek után - Lactobacillus-kúrát tartani, amellyel növelni lehet a mennyiségüket, így elkerülhetjük, hogy a kórokozók elszaporodjanak.

Mikor keressünk fel szakembert?

Aki bő, kellemetlen szagú, megváltozott állagú és színű hüvelyi folyást, égő, viszkető érzést, bőrpírt, duzzanatot tapasztal, esetleg az intim együttlétek során fájdalmat érzékel, keressen fel szakembert, hiszen ezek a panaszok hüvelyi fertőzésre utalnak - figyelmeztetett a szakember. Ilyenkor a nőgyógyász a tünetek alapján - esetleg tenyésztéssel - megállapítja, milyen kórokozó (gomba, baktérium, vírus) generálja a problémát, majd arra megfelelő terápiát javasol.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!