Kárpátinfo hetilap


| 2021. 07. 04. – 07:07 | Kárpátalja |
Sőtér István, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színésze már többször bizonyította tehetségét a közönség előtt. Számára családja és a színház a legfontosabb.

Hirdetés

A színház egy varázslatos hely, ahol bármi megtörténhet. A színjátszás egy olyan terület, ahol az önkifejezés kerül előtérbe. Megmutathatjuk magunkat, tehetségünket a nagyközönségnek.

Sőtér István, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színésze már többször bizonyította tehetségét a közönség előtt. Számára családja és a színház a legfontosabb. Ismerjük meg őt!

– Meséljen magáról!

– Beregszászban születtem, de még kiskoromban elköltöztünk Macsolára, így ott nevelkedtem. Elemi iskoláimat ott is kezdtem el, majd a Tiszacsomai Középiskolában tanultam tovább. Szüleim szerint jó gyerek voltam, visszahúzódó, de barátságos. Középiskolai tanulmányaim után felvételt nyertem az Ungvári Közművelődési Szakiskola rendezői szakára. Három évet töltöttem el ott, mely alatt hasznos tudással vértezhettem fel magam. Ezt követően felvételiztem a Kijevi Színművészeti Főiskolára, ahol a színjátszás alapjait ismerhettük meg.

– Mi vezette a színészi hivatás felé?

– Már iskolás koromban szavaltam, felléptem rendezvényeken. Majd felfigyelt rám a helyi klubvezető, ő kért fel, hogy szavaljam el Petőfi Sándor Szeget szeggel című versét. A szavalásommal nagy sikert arattam, ekkor indult el tulajdonképpen a színészi pályám. Ekkor tudatosult bennem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. 1998-tól pedig aktív tagja vagyok a beregszászi társulatnak.

– Az első fellépés élménye mindig megmarad.

– Még a főiskolai tanulmányaim alatt kisebb szerepeket játszhattam el. Meghatározó élmények voltak azok is, hiszen sokat tanulhattam belőlük. Azonban az igazán emlékezetes számomra, amikor Szigligeti Ede Liliomfi című művét adtuk elő. Ebben az egyik főszereplőt, Szellemfit játszhattam. Mára már 350 előadáson vagyunk túl, és büszkén mondhatom, ma is ugyanolyan lelkesen fogadja a közönség, mint első alkalommal.

– Hogyan kezd hozzá egy szerep elsajátításához?

– Természetesen először megismerkedem a karakterrel, a szövegkönyvvel. Vannak, akiknek nehézséget okoz a szövegtanulás, én szerencsére nem tartozom abba a kategóriába. Számomra ez sosem okozott gondot.

Próbák alatt könnyebben megy a tanulás. Azonban hajlamos vagyok a túlaggódásra, folyamatos stresszben vagyok, amíg el nem kezdődik az előadás. A darab alatt ez már elmúlik, és csak az marad, hogy minél hitelesebben tudjam átadni a közönségnek a karaktert.

– Mennyire szükséges a szakmában az improvizáció?

– Egy színész talán nem is tud létezni improvizációs készség nélkül. Természetesen megtanuljuk a szövegünket, hogy ki ki után jön, de vannak olyan helyzetek, amikor hamarabb vagy később lépünk be, a zene kissé elcsúszik, vagy épp nem jut eszünkbe a szöveg, ekkor nagyon szükség van a rögtönzésre. Megjegyzem, ezt mindig úgy kell csinálnunk, hogy a közönség ne vegyen észre belőle semmit. Törekednünk kell arra, hogy ők élvezzék az előadásokat, és vágyjanak arra, hogy visszatérhessenek.

– Melyik szerep okozta a legtöbb nehézséget?

– Csehov Három nővérét játszottuk, ahol én voltam Ferapont, a süket szolga. Őt sokszor megalázzák, ezért lelkileg nehezebb volt azonosulnom vele. Persze, meg kell találni a közös pontokat, vagy megélni a karakter lelkiállapotát, hogy hitelesen adhassuk vissza. De be kell vallanom, azzal a szereppel megküzdöttem.

– A közönség jelenléte a legfontosabb egy színész számára. Hogyan élte meg a karantén időszakát?

– Azt szoktam mondani, hogy közönség nélkül nem is érezhetjük magunkat színészeknek. A taps, amikor látjuk a katarzist az arcokon, ez éltet minket. Kicsit úgy érezhettük magunkat, mint ha félemberek lennénk. De azért így is megtaláltuk a színjátszás módját. Elkezdtük forgatni például az Ütött-kopott történeteket, melyek egy-egy helység eredetének legendáját mesélik el. Nehéz időszaka volt az életünknek, de örülünk annak, hogy a jelenlegi enyhítések mellett ismét megtelhet a nézőtér.

– Jelenleg nagy sikerrel fut a Köszi, köszi…! című kabaré-előadás. Könnyebb vagy nehezebb, mint egy drámai művet eljátszani?

– A titka minden szerepnek, hogy nem szabad túljátszani. Ez még nehezebb egy kabaré-előadásnál, hisz meg kell találni azt a poénmennyiséget, ami elég, de nem túl sok. A közönség nevet, jól érzi magát, és talán hajlamosak lennénk még egy plusz poént bedobni, de ezt inkább kerülni kell. Ezért én úgy gondolom, hogy a kabaré szerep nehezebb, mint egy drámai karakter.

– Hogy érzi, miben fejlődött az eltelt évek alatt?

– Természetesen sok mindenben. Főiskola után az ember úgy vág bele, hogy azt hiszi, már mindent tud. Ez fiatalon rendben is van, de egy idő után rá kell jönnünk, hogy nem a miénk a világ és van még mit fejlődnünk. Egyre jobban megtanultam hitelesen visszaadni a karaktert, azonosulni vele, hogy a nézőnek még inkább kedve teljék benne. Emellett a színház alázatosságra nevel, csak így lehet igényes munkát végezni.

– Meséljen a családjáról.

– Életem során kétszer nősültem. Első házasságomból van egy tizenhét éves lányom, aki nemrég érettségizett. A második feleségemmel Beregújfaluban élünk, és egy hatéves kislány szülei vagyunk. Ők sokszor el szoktak kísérni az előadásokra, a kicsi lány nagyon imádja a színházat. Látta a Chioggiai csetepaté című vígjátékunkat is, és jót nevetett azon, hogy apa meztelen feneke látható. Még ma is jókat derülünk ezen.

– További tervek…

– A jövőben szeretnék egy önálló estet összehozni, de egyelőre még el kell gondolnom, hogy mit is adnék elő, ez hogyan nézne ki, meg persze kellene egy rendező is hozzá, akivel meg tudnám valósítani a terveimet. Emellett pedig folytatjuk tovább az előadásokat, és reméljük, hogy a nézők is szívesen térnek be hozzánk.

– Mi pedig további sikereket kívánunk!

Kurmay Anita


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 26. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!