MTI

| 2021. 07. 30. – 16:30 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Minden bizonnyal meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett, augusztus végével lejáró országos karantént Ukrajnában - jelentette ki Ihor Kuzin országos tisztifőorvos egy pénteki tévéműsorban.

Az egészségügyi miniszter helyettesének posztját is betöltő tisztségviselő azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a kormány meddig fogja a korlátozásokkal járó karantént meghosszabbítani - írja az MTI.

Elmondta, hogy jelenleg tárcát a keleti régiók aggasztják, ahol egyes kistérségekben, járásokban a járvány fellángolását regisztrálták.

Kifejtette, hogy Harkiv, Donyeck és Luhanszk megyékről van szó, továbbá a nyugati országrészben Lviv megyéről. Noha szinte folyamatosan Kijevben azonosítják napról napra a legtöbb új beteget, a fővárosban jobb a helyzet, mivel százezer lakosra vetítve kevesebb az új fertőzött - fűzte hozzá.

Kuzin közölte, hogy a jövő héttől már 12 éves kortól gyerekek is kaphatnak védőoltást megfelelő orvosi igazolás alapján, ami főként külföldi utazáskor válhat szükségessé. Ugyanakkor egyelőre nem tervezik kiskorúak tömeges beoltását.

Kiemelte, hogy a serdülőket kizárólag Pfizer-vakcinával oltják be.

 Ukrajnában a héten fokozatosan gyorsult a járvány terjedése: a hivatalos adatok szerint péntekre 962-vel 2 251 869-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A növekmény 116-tal haladta meg a megelőző napiét. Az elhunytak száma 14-gyel 52 930-ra emelkedett, míg egy nappal korábban 25-en haltak meg. Eddig 2 186 353-an gyógyultak meg, ugyanakkor az aktív betegek száma tovább nőtt, 444-gyel 12 586-ra.

A legtöbb új beteget, 233-at ismét az ország legfertőzöttebb régiójának számító fővárosban jegyezték fel, ahol az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 219 ezret, az elhunytaké eggyel 5 231-re nőtt, miközben eddig 209 218-an győzték le a kórt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta 3 437 631-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 938 495-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában.

Csütörtökön 150 253 embert oltottak be az országban.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kárpátalján megkezdték a romák covid elleni vakcinázását. Kárpátalja megyeszékhelyén, Ungváron egy mobil csapat elkezdte beoltani a romákat a koronavírus ellen .

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!