HáziPatika.com

| 2021. 07. 27. – 16:10 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha valakit még sohasem csípett meg darázs, akkor nem lehet előre megmondani, hogy milyen mértékben érzékeny erre. Ilyen teszt ugyanis nem létezik - figyelmeztet Mezei Györgyi allergológus.

Ha valaki allergiás a méh- vagy darázscsípésre, akkor a szervezet olyan ellenanyagot termel, amely nagyon nagy vihart kavar a szervezetben, amikor a méreg bejut. A súlyosabb bőrtüneteken kívül légzési, keringési zavart is okozhat a rovarok mérge. Végső esetben anafilaxiás reakció, majd sokk követi a csípést. Ez már eszméletvesztéssel is járhat - ismertette a szakember - írja a Házipatika.com.

A normális és az allergiás reakció

A csípésre többféleképpen reagálhatunk. Normális reakciónak számít, ha legfeljebb 10 centiméteres bőrpír, duzzanat és fájdalom jelentkezik. Ezeket a tüneteket elég helyileg kezelni. Nagy helyi reakciónak számít a 10 centiméternél nagyobb, egyre növekvő duzzanat a csípés helye körül.

Szisztémás válasznál az egész testre kiterjedő csalánkiütés, arcödéma, szemek alatti táskák, valamint tenyér- és talpviszketés jelentkezik. Súlyos esetben sípoló légzés, légszomj, mellkasi szorítás is felléphet, a beteg szédülhet vagy akár el is ájulhat. Ha valakinél már jelentkeztek a csípés utáni súlyos tünetek, azonnal orvoshoz kell vinni!

A kalcium hatástalan

Továbbra is téveszmének számít, hogy az allergiás tünetnél kalciumot kell bevinni, ennek ugyanis semmi hatása nincs egy darázscsípésnél, és az antihisztamin is csak az enyhébb bőrreakcióknál használható - hangsúlyozta Mezei Györgyi. Az allergiás betegnek adrenalinra van szüksége, amit injekció formájában a combba kell beadni. A darázsméreg-allergiásoknak azt ajánlják, hogy mindig legyen náluk egy úgynevezett autoinjektor, vagy más néven önbelövős toll, ami egy adrenalinnal töltött, egyszerűen kezelhető fecskendő. 


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!