HáziPatika.com

| 2021. 07. 27. – 10:10 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A máj a test legnagyobb szerve, és a feladata is igen fontos és sokrétű. Szűri a vért, feldolgozza a tápanyagokat, segít legyőzni a fertőzéseket, fehérjét termel, például olyanokat, amelyek fontosak a véralvadáshoz. Ha megsérül, vagy heges lesz (cirózis), az leálláshoz, rákhoz vezethet, éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, mik azok a dolgok, amik a legtöbbet árthatnak a májunknak.

Elhízás

A túlsúly és azelhízásnagyon gyakori oka a májbetegségeknek. Ha túl sok zsír raktározódik el a máj sejtjeiben, akkor az rossz hatással van az anyagcserére, a vérnyomásra és a trigliceridszintre is. Ha máj elzsírosodik, az cirrózist, májleállást is okozhat - írja a Házipatika.com.

Cukros üdítők

Mivel ezek az italok tele vannak üres kalóriákkal és cukorral, nagyon hizlalnak, és a májat is károsítják. Különösen azok számára káros a fogyasztásuk, akik egyébként is túlsúlyosak. Ha egészséges májat szeretnénk, minél kevesebb ilyesmit fogyasszunk.

Egyes gyógyszerek

Az acetaminofent tartalmazó gyógyszerek túladagolása májkárosodáshoz, májleálláshoz vezethet. Nagyon fontos, hogy az ezt tartalmazó gyógyszerekből semmiképpen se lépjük túl az orvos által felírt adagot, illetve ne szedjük őket orvosi rendelvény nélkül. Az anabolikus szterodiok, illetve az illegális drogok, mint a heroin vagy a kokain is komoly májkárosító hatással bírnak.

Hepatitis

A krónikus Hepatatitis-B, illetve C okozza a legtöbb májrákos megbetegedést világszerte. Nagyon fontos, hogy ezeket a betegségeket időben diagnosztizálják, mert ez a legjobb esély a gyógyulásra, illetve a májkárosodás megelőzésére.

Genetikus betegségek

A hemokromatózis (túlzott vasfelhalmozódást okoz a szervezetben) és a Wilson-kóris olyan örökletes betegségek, amelyek roncsolhatják a májunkat. Mind a kettő kezelhető gyógyszerekkel.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!