MTI

| 2021. 07. 27. – 14:30 | Európai Unió |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Josep Borrell uniós kül-, és biztonságpolitikai főképviselő az Európai Unió nevében kedden közzétett nyilatkozatában az intézményi stabilitás mielőbbi helyreállítására, különös tekintettel a parlament tevékenységének folytatására, az alapvető jogok tiszteletben tartására és az erőszak minden formájától való tartózkodásra szólította fel Tuniszt.

Josep Borrell hangsúlyozta, hogy az ország demokratikus gyökereit, köztük a jogállamiságot, az Alkotmányt és a jogszabályi kereteket tiszteletben kell tartani, a tunéziai nép kívánságai és törekvései iránti figyelmet pedig meg kell őrizni - írja az MTI.

"A demokrácia megőrzése és az ország stabilitása elsőbbséget élvez" - fogalmazott.

Az Európai Unió és tagállamai továbbra is támogatásukról biztosítják Tunéziát a koronavírus okozta világjárvány és gazdasági válság legyőzésére kifejtett erőfeszítéseinek sikere érdekében - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

2011-ben Tunéziában kezdődött az arab világon végigsöprő, arab tavasznak nevezett tüntetéshullám, amelynek során több országban felkelések kezdődtek a hatalmon lévő rezsimek ellen. Tunéziában a megmozdulások révén sikerült elmozdítani hivatalából az országot több mint 20 éven át irányító Zejn el-Abidin ben Alit, és megváltoztatni a tekintélyelvű rendszert,

ám a rendszerváltás a jólétet nem hozta el, ami miatt sokan továbbra is elégedetlenek.

A mostani válság oka, hogy Kaisz Szaíd államfő politikai vitába keveredett a kormánnyal és a parlamenttel a hatáskörükről. Vasárnap erőszakba torkolló tiltakozások voltak szerte az országban, ahol a kormány távozását és új választások kiírását követelték. A tunéziai elnök hétfőn menesztette Brahím Bartadzsi védelmi és Haszná bin Szlimán igazságügyi minisztert, nem sokkal azután, hogy leváltotta Hisám Masísi miniszterelnököt és felfüggesztette harminc napra a parlament működését a "társadalmi béke helyreállítása, az állam és a társadalom megvédése érdekében".


Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!