Kárpátinfo hetilap


| 2021. 07. 25. – 15:55 | Kárpátalja |

Hirdetés

A mérsékelt égöv ligetes, erdős vidékeinek és a folyóvölgyeknek az egyik legelterjedtebb és legrégebben gyűjtött gyümölcse. A hamvas szeder leveléből készítik a planta teát, ami megfázásos betegségekre és napi fogyasztásra is alkalmas energiaszegény ital. Megszárított levelét élvezeti, koffeinmentes tea készítésére lehet felhasználni. Kellemes ízén kívül gyógyhatású is, a tea fogyasztása csökkenti a gyorsan lezajló, különösen nyáron jelentkező hasmenést. A gyümölcs íz, aroma és sötétlila szint adó antocianin-anyagai mellett jelentős pektint, vasat, káliumot és B-vitaminokat tartalmaz. Antioxidáns és szabadgyök-megkötő sajátossága miatt a pektin és magmentes lé pasztőrözve kerül forgalomba. Különösen alhasi műtétek után javallják a vitaminokban és nyomelemekben gazdag, dús festéktartalmú italt. Mélyhűtve is tárolható. Tejes készítmény, likőr, bor, dzsem és szörp is előállítható belőle.

Beltartalmi értéke és felhasználhatósága sok vonatkozásban közel áll a málnáéhoz. Szárazanyag-, szénhidrát- és pektintartalma magasabb. C-vitamin és összessav-tartalma alacsonyabb a málnáénál. Viszont íz-, aroma- és színanyagai jelentős mértékben különböznek a málnáétól.

A termesztésbe először az erős tüskékkel borított szederfajták terjedtek el (Észak-Amerika, Németország), de napjainkban a tüskementes szederfajták teljesen kiszorították az erős tüskékkel borított szederfajtákat.

A termesztett szederfajták kétéves föld feletti hajtásrendszert fejlesztenek. Félig kúszó típusúak, tehát önmagukat nem képesek megtartani. Többségük a gyöktörzs járulékos rügyeiből fejlődő tősarjakkal újul meg. A tősarjak erőteljes növekedésűek, alapjuknál 15-25 mm átmérőjűek, és elérhetik a 3-5 m hosszúságot.

Rendszerint bőségesen fejlődnek rajtuk másodrendű hajtások is. A 2-3 m hosszú és 8-12 mm vastag másodrendű hajtások a szedertő termésének jelentős részét adják a következő évben.

A tősarjak, illetve az azokon fejlődő másodrendű hajtások leveleinek mérete a nyár végén csökken, bronzos árnyalatú lesz. Ezek a hajtáscsúcsok a talaj felé hajlanak és azt elérve, megfelelő nedvesség esetén járulékos gyökereket fejlesztenek. A tüske nélküli szedernek ez a természetes szaporodásmódja, a megnevezése pedig fejbújtvány. Azon kívül könnyen szaporítható zölddugvánnyal is. Termőhajtásai átlagosan 20–40 virágból áll és 15–30 gyümölcsöt fejleszt. A virágok nagyok, fehér vagy halvány rózsaszínű szirmúak, illatosak és bőségesen termelnek nektárt. A megporzásban a háziméh mellett más rovarok is részt vesznek, száraz időben a szél is szerepet játszik.

A termesztett tüskementes fajták öntermékenyek. A későn virágzó gyümölcsfajokhoz tartozik (május 20-tól június 15-ig). A megtermékenyítéstől a gyümölcsérésig átlagosan 40–60 nap telik el. A szedergyümölcs a málnához hasonlóan csonthéjas terméscsoportba tartozik, de attól eltérően a vacokkúpról nem választható el, azzal együtt szedhető és fogyasztható. A gyümölcs átlagtömege 5–8 g.

Gyökérzete a málnáénál erőteljesebb, de kevesebb oldalelágazást nevel. Valamivel mélyebben, zömében a talaj felszínétől 10–40 cm talajrétegben helyezkedik el. A vadszedertől fagyérzékenyebb, erősen károsodhat a mínusz 230C-ot elérő téli fagyoknál. Legbiztonságosabban a kiegyenlítettebb klímájú hegy- és dombvidéken termeszthető. Az erős szelek a nagytömegű hajtásrendszert és virágokat károsíthatják, ezért ezek ellen szélvédő fasorokkal védekezünk.

A talaj minőségével szemben kevésbé igényes, de alapkövetelmény a jó levegő- és vízgazdálkodás. A legkedvezőbbek a középkötött levegős és humuszban gazdag talajok. Ezeknek a követelményeknek leginkább a homokos- és vályogtalajok felelnek meg. A talajvíz még átmenetileg sem emelkedhet a gyökérzóna közelébe.

Kevésbé érzékeny viszont a talaj kémhatásával szemben, 4,5 és 7,5 pH-tartomány közötti talajokon is eredményesen termeszthető. Szárazságtűrőbb, mint a málna, mégis nagyon vízigényes. Biztonságosan csak 700–800 mm-t meghaladó csapadékmennyiség mellett termeszthető. Különösen fontos a június–júliusi és az augusztusi csapadék. Intenzív árutermelő szederültetvényt csak öntözési lehetőség esetén ajánlatos telepíteni.

A szederültetvényt 15-18 évre tervezzük. Árutermelő ültetvényekben a sortávolság 3,0–3,5 m, de házikertekben sem tanácsos 2,5–3,0 m-nél kisebb sortávolság. A tőtávolság 2,0–2,5 m. A sorok iránya lehetőleg kövesse az uralkodó szél irányát. Az ültetés legkedvezőbb ideje a tavasz, őszi ültetés esetén a csemetéket felkupacoljuk, a fagy kivédése ellen.  Az ültetés fúrt vagy ásott ültetőgödörbe történik. Telepítésre legjobb a konténeres csemete.

Vigyázzunk, nehogy a gyökérzetről lehulljon a talaj, mert a szeder gyökérzete törékeny és sérülékeny. A nem konténeres csemetéket ültetés előtt agyagpépbe mártjuk. Tavasszal az ültetést feltétlenül beöntözzük. Tavaszi ültetéskor a csemetéket a talaj felszíne felett 1-3 rügyre visszametsszük.

A tüske nélküli fajták hosszú, kúszó hajtásokat nevelnek, ezért csak támrendszer mellett termeszthetők eredményesen. Az ültetés után szőlőkarókat verhetünk le, amelyek az első évben támaszrendszerül szolgálnak, a későbbiekben pedig segédtámaszként a huzalos támaszrendszer mellett.

A termő- és a rajtuk található másodrendű vesszőket tavasszal, az erősebb fagyok után és a rügyfakadás közötti időben metsszük vissza. A terhelés egy tőre, a metszés után megmaradó termővesszők összes hossza 12–20 m legyen. Ennek összetevői 3-4 darab termő vessző a rajtuk lévő különböző hosszúságban visszametszett másodrendű vesszők.

A talajművelés és trágyázás a málnáéval nagy hasonlóságot mutat, de nem kell a gyökérsarjakat rendszeresen eltávolítani. A talajművelés sekély, mert a szeder gyökérzete sérülékeny. Öntözési lehetőség esetén a sorközöket füvesíthetjük is.

Az ültetvény a harmadik-negyedik évben fordul termőre. A szüreti időszak 5-6 hét. A jó kondíciójú ültetvény 15-25 t/ha gyümölcsöt is teremhet. Az átlagos szedési teljesítmény 6-8 kg/óra. Hetente 2-3 alkalommal kell a gurulós minőség eléréséhez szüretelni. A szüret időpontját nehezebb meghatározni, mint a málnáét, mert a fekete színeződés kialakulása után csak 3-5 nap múlva szedhető a gyümölcs. A leszüretelt gyümölcsöt árnyékos, hűvös helyre tegyük. A napsütés hatására a leszedett gyümölcs veszít fekete színéből és víztartalmából is. Legjobb, ha szüret után 2-4 órával hűtésre vagy gyorsfagyasztásra kerül.

A vesszőbetegségek elleni védekezés hatékony módja a letermett vesszők eltávolítása. A szederkártevők elleni védelem kevés beavatkozással megoldható. A rügyfakadást követően jelentkező alkalmi kártevők (pl. a szamócaeszelény, a tarka kis szövő vagy sodrómolyok) észlelésekor fozalon (Zolone 35 EC) hatóanyagú szerrel védekezünk. A rügyekben áttelelt szedergubacsatka ellen a rügyfakadás és a virágzás közötti időszakban endoszulfán (Thiodán 35 EC) hatóanyagú készítmény ismételt kijuttatásával védekezhetünk. Esős időben a botritiszes gyümölcsrothadás ellen is kell védekeznünk.

Bodnár István
kertészmérnök, Bakta


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 29. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!