HáziPatika.com

| 2021. 07. 24. – 18:11 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Vesefunkció-csökkenéshez, valamint fertőzött vizelet kialakulásához, kőképződéshez is vezethet, ha a férfiak nem fordulnak orvoshoz prosztatamegnagyobbodással. Milyen tünetek figyelmeztethetnek a problémára, és milyen vizsgálatok szükségesek a diagnosztizáláshoz?

50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztatamegnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondta, miért kell már a legkisebb vizelési és egyéb tünetet is kivizsgálni - írja a Házipatika.com.

A nagyobb mértékű megnagyobbodás kezelést igényel

"A prosztata vagy dülmirigy a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenyenagyságú és -alakú, tokkal körülvett mirigy. Ennek váladéka képezi a sperma folyékony részének jelentős hányadát. A prosztata bizonyos mértékű növekedése a korral előforduló hormonális változások miatt természetesnek tekinthető, bár ez optimális esetben nem okoz gondot" - ismerteti dr. Rákász István, aki szerint a nagyobb mértékű prosztatamegnagyobbodás már beszűkítheti a rajta áthaladó húgycsövet. "Ha pedig a húgycső összenyomódik, az fokozatosan elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő szükséges, hogy átpréselje a vizeletet. Az erőltetés következtében az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki, és egyre kevésbé lesz képes préselni. Végső soron ez a folyamat a vizelet pangását eredményezheti, sőt, később vesefunkció-csökkenéshez, valamint fertőzött vizelet kialakulásához, kőképződéshez vezethet" - magyarázza a szakember.

Ezek a prosztatamegnagyobbodás tünetei

Ha vizeletürítési problémák lépnek fel, mindenképpen szükséges az urológiai vizsgálat. A jellegzetes tünetek, amelyekkel orvoshoz kell fordulni, a következők:

  • gyakori, sürgető vizelési ingerek,
  • többszöri éjszakai ébredés, vizelési inger miatt,
  • vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás,
  • szakaszossá váló vizelés,
  • utócsepegés,
  • akut gyulladás esetén előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom.

Panaszmentesség esetén 50 és 60 év között kétévenként ajánlott a prosztataszűrés. Egyenes ágon (apa, testvér) előforduló rosszindulatú prosztataelváltozásnál viszont a kivizsgálást már 45 éves korban érdemes elkezdeni.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Fizikális vizsgálat

Az urológus síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül megtapintja a tömör prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kiprésel. Ezt később a laboratóriumban elemzik, hogy felfedezhetők legyenek az esetleges gyulladást okozó kórokozók.

Laborvizsgálat

Alapvetőnek tekinthető a vérvizsgálat, amely során elsősorban a PSA-szintet (prosztata tumor specifikus antigén) elemzik. Mivel ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is megemelkedhet, a nagyobb szám további ellenőrzést tesz szükségessé.

Ultrahangvizsgálat

A gyors, fájdalommentes vizsgálat telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. Hátránya, hogy ennek alapján nem derül ki, jó- vagy rosszindulatú-e a felfedezett képlet - tehát szükség lehet további vizsgálatokra. 

Számítógépes vizeletáramlás-vizsgálat

Az ún. uroflow vizsgálattal a vizeletürítés minőségét és mennyiségét lehet mérni az idő függvényében. Számítógép segítségével egy görbe rajzolódik ki, amiből a vizelés erősségére, esetleges akadályoztatására is lehet következtetni. 


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!