HáziPatika.com

| 2021. 07. 24. – 12:11 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A szegfűszeg szót hallva a legtöbbeknek a gyümölcskenyér, a finom, fűszeres forralt bor és a mézeskalács jut eszébe. Pedig ezt a fűszernövényt nemcsak ősszel-télen érdemes elővenni. Nagyon jót tesz az egészségünknek.

Ízületi fájdalmakra

Ízületi fájdalmakra például kiváló a szegfűszegolaj, mivel egy olyan, eugenol nevű anyagot tartalmaz, amely fájdalomcsillapító hatásáról ismert, különös tekintettel az ízületi bántalmakra, a köszvényre, illetve a fibromyalgiára. A tiszta szegfűszegolaj nagyon tömény, ezért használat előtt minden esetben vivőolajjal kell hígítani, például barackmag- vagy édesmandula-olajjal - írja a Házipatika.com.

Egy evőkanál vivőolajhoz egy csepp szegfűszegolajat keverjünk a hatékony ízületkezelő mixtúrához. Használata előtt végezzünk bőrpróbát, mert az érzékeny bőrűekből allergiás reakciót válthat ki. Hígítva az ajakherpesz kezelésére is használhatjuk a szegfűszeg olaját, különösen a fájdalom enyhítésére.

Anyagcsere-serkentő

Kutatások szerint a szegfűszeg hatékony anyagcsere-serkentő, ezért azoknak, akik túlsúlyosak vagy éppen cukorbetegségben szenvednek, kifejezetten hasznos lehet a fogyasztása. A Frontiers in Pharmacology című szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely szerint a szegfűszeg hatékonyan segíti a belekben zajló anyagcsere-folyamatok szabályozását. Emellett a Journal of Medicinal Food című szaklapban megjelent kutatásból az is kiderült, hogy a szegfűszeg fogyasztása segíthet a vércukorszint szabályozásában is.

Fogfájásra

Fogfájósok számára a népi gyógyászat gyakran ajánlja a szegfűszeget: nem véletlen, hogy számos szájvíz és fogkrém alapanyagaként is szolgál. Ennek szintén a benne található eugenol az oka. Ha helyileg használjuk, itt is nagyon fontos a hígítás, 1:100 arányban kell keverni valamilyen vivőolajjal, mielőtt közvetlenül a fájós területre kennénk a szájüregben - így elkerülhetjük, hogy nyálkahártya-irritációt okozzon.

Szúnyogok ellen is hatásos

Az Asian Pacific Journal of Biomedicine című lapban jelent meg a kutatás, amely szerint a szegfűszegolaj hatékonyan pusztítja el a moszkitólárvákat, ezért a nyári időszakban a rovarok távol tartására is jó lehet, ha kis tálkákban vizet helyezünk ki, amelybe szegfűszegolajat csepegtettünk. Arra azonban figyeljünk, hogy olyan helyre tegyük, ahol elkerülhető, hogy gyerekeink vagy háziállataink beleigyanak.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!