HáziPatika.com

| 2021. 07. 22. – 10:06 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Néha a délutáni szundi elengedhetetlen a feltöltődéshez. De nem minden esetben növeli energiaszintünket, ezért nem mindegy, mikor és mennyit alszunk.

Sokan azért sziesztáznak délután, mert fáradtnak érzik magukat, és azt remélik, visszanyerik az energiájukat. A délutáni alvás a Health Line cikke szerint jó hatással van a reakcióidőnkre, fokozza az éberséget, a figyelmet, segíti a logikus gondolkodást és érvelést, növeli a pozitivitást és a frusztrációtűrést, javítja a memóriát és a tanulási képességeket, és csökkenti a vérnyomást - írja a Házipatika.com

De mennyit szundítsunk?

A szundikálás időtartama nagyban befolyásolja az ébredés utáni közérzetünket - ha álmosabbak, fásultabbak vagyunk, jó eséllyel többet aludtunk a kelleténél. A 45 percnél hosszabb alvások megzavarhatják a természetes alvásvezetést, megnehezítve ezzel az éjszakai elalvást, ez pedig "állandósíthatja az alváshiány káros körforgását" - véli Dr. Abhinav Singh, az Indiana Sleep Center orvosigazgatója. Szakértők szerint felfrissülést a rövid szundikálások hozhatnak, a 20-25 perc körüliek az ideálisak arra, hogy kipihentnek és energikusnak érezzük magunkat. Javulhat még a sportteljesítményünk, a memóriánk és a perceptuális tanulási képességeinkre is pozitív hatással lehet. 

A rövid, könnyű, délutánialvásazért energizálhat jobban, mert ebből jobb ébredni - elég ébernek érezzük utána magunkat. A hosszabb szundi azonban mély alvást eredményezhet, amitől bágyadtnak és dezorientáltnak érezhetjük magunkat. És mivel a szakértők szerint 25 perc után merülünk mélyalvásba, érdemes beállítani az ébresztőt, ha délután energikusabbak szeretnénk maradni. Az sem baj amúgy, ha ebben a 20-25 percben nem esünk bele ebbe a "könnyű alvásba". Egyrészt bármennyi idő hatásos, másrészt, "ha nem alszol el, az valójában azt jelenti, hogy nem vagy elég fáradt ahhoz, hogy elaludj" - fogalmazott  Carmel Harrington, a Sleep Health Foundation alvásszakértője. Szóval nem kell 20 percig aludnunk ahhoz, hogy a hatás érvényesüljön.

Segíthet a koffeinszundi

Egy csésze kávé, tea vagy egy eszpresszó elfogyasztása után próbáljunk meg szundikáló üzemmódra váltani, 20-25 percre. Azzal, hogy a koffein blokkolja az egész nap felhalmozódó, az álmosságot elősegítő andezolinreceptorok működését, az energiaszintünk megugrik, nem érezzük magunkat fáradtnak.

Az sem mindegy, mikor pihenünk le

A legtöbb alvásszakértő azt javasolja, hogy legkésőbb 14 óráig iktassuk be a délutáni alvást. A már idézett Harrington szerint a délutáni szunyókálás ideális időpontja 12 és 14 óra között van.
Az alvási rutin a mentális egészség és a minőségi pihenés miatt is aranyat ér.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!