MTI

| 2021. 07. 02. – 18:00 | Csehország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Újra emelkedik az új igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban, míg a kórházban kezelteké tovább csökken - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján pénteken megjelent kimutatásokból.

Csütörtökön 164 új esetet szűrtek ki a laboratóriumok, hetvennel többet, mint egy hete - írja az MTI.

Az orvosok szerint figyelmeztető jel, hogy a járvány terjedési mutatója, az úgynevezett reprodukciós szám már 1,3-ra emelkedett.

Ez január óta a legmagasabb érték.

A járvány gyorsulása ezúttal a nagyon veszélyesnek ítélt delta vírusmutáció terjedésének a következménye - állítják a járványügyi szakértők. A tárca statisztikája szerint a mutáció okozta fertőzésnek már több mint 120 esetét mutatták ki Csehországban.

Pozitív fejlemény, hogy tovább csökken a kórházban kezeltek száma. Csütörtökön 50 személyt kezeltek Covid-19 betegséggel, harminccal kevesebbet, mint egy hete. Kilenc páciens állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Csökkent az elhalálozások száma is: ezen a héten eddig ketten haltak meg a kór szövődményeiben. A járvány tavaly márciusi kirobbanása óta ezzel az áldozatok száma 30 308 lett - olvasható a honlapon.

Gyors tempóban folytatódik az oltakozás, a napi oltások száma átlagban 110 ezer körül mozog.

A cseh orvosok eddig 8,35 millió adag oltóanyagot adtak be. Mindkét adagot 3 273 000-en kapták meg.

A járványhelyzet mérsékelt romlására való tekintettel a kormány csütörtökön elrendelte, hogy a külföldről visszatérő cseh állampolgároknak kötelező módon teszteltetniük kell magukat.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a világon több mint négyszázezer új fertőzött volt egy nap alatt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!