Ukrajna | 2021. 07. 16. – 10:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Péntektől, azaz 2021. július 16-tól lép hatályba az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló, Ukrajna lakosságának totális ukránosítására irányuló törvény több szigorító rendelkezése a kultúra, turizmus, könyvkiadás, szórakoztatóipar területén és az állami hivatalok betöltésekor – adta hírül a korrespondent.net hírportál Tarasz Keriny államnyelvvédelmi biztos Facebook-közlésére hivatkozva, melyet a Karpat.in.ua idéz.

Mint az ombudsman írta,

az új nyelvtörvényi normák előírása szerint minden kulturális, szórakoztató és látványrendezvény megtartásának a nyelve az ukrán.

Más nyelvek használata csak akkor megengedett, ha azt a szervezők művészeti, alkotói koncepciója indokolttá teszi, valamint abban az esetben, ha erre vonatkoznak az őshonos népek és nemzetiségi kisebbségek jogai.

Ugyancsak államnyelven kell vezetni a kulturális rendezvényeket, vagy a szervezőknek biztosítaniuk kell a programok ukrán nyelvű szinkron, vagy konszekutív tolmácsolással történő kíséretét.

Ukrán nyelven kell készülniük a hirdetéseknek, plakátoknak és a kulturális-alkotói, látványrendezvényekről szóló egyéb anyagoknak, valamint a belépőjegyeknek. Megengedett az ukrán mellett más nyelvek használata, de a másik nyelv szövegének nem lehet nagyobb a betűmérete és terjedelme, mint az államnyelvűé.

A hatályba lépő nyelvhasználati normáknak megfelelően a nem ukrán nyelvű nyilvános színházi előadásokat és bemutatókat állami vagy kommunális tulajdonú színházban

ukrán nyelvű fordításnak kell kísérnie feliratozással, hangos fordítással vagy egyéb módon.

A múzeumok és művészeti kiállítások, valamint filmbemutatók nyelve mostantól az ukrán. Filmfesztiválokon a központi nyelvpolitikai végrehajtó hatóságokkal történő egyeztetés után megengedett az alkotások eredeti nyelvű bemutatása, de csak államnyelvű feliratozással.

A turisztikai és kirándulásszolgáltatásnak ukrán nyelven kell történnie, de külföldi és hontalan személyeknek a szolgáltatás más nyelven is nyújtható.

Mint ismeretes, az Alkotmánybíróság csütörtökön közzétette döntése értelmében minden ukrán állampolgár számára kötelező az államnyelv tudása.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukrán alkotmánybíróság alkotmányosnak találta a nyelvtörvényt. Az ukrán alkotmány 10. cikke kimondja, hogy Ukrajnában az államnyelv az ukrán.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!