MTI

| 2021. 07. 15. – 19:44 | Európai Unió |
"Követeljük az őrizetbe vett emberi jogi jogvédők, valamint a politikai foglyok azonnali szabadon bocsátását, akiknek száma folyamatosan növekszik, és már most meghaladja az 550-et" - fogalmazott Borell. Fotó: Internet

Hirdetés

Az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok súlyos megsértésének ára van, az Európai Unió kész mérlegelni további korlátozó intézkedések meghozatalát Fehéroroszország ellen - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön arra reagálva, hogy előző nap a fehérorosz rendőrség átkutatta jogászok, emberi jogi aktivisták és újságírók irodáit és otthonait.

Josep Borrell kijelentette, a szerdai fehérorosz intézkedés újabb bizonyíték arra, hogy az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette fehérorosz rendszer szisztematikus és jól szervezett kampányt folytat az összes, az országban még megmaradt másként gondolkodó elhallgattatására és arra, hogy visszaszorítsa a polgárok terét, közölte az MTI.

A rezsimnek le kell állítania az elnyomást, és felelősségre kell vonnia az elkövetőket. Az EU felszólítja a fehérorosz hatóságokat, hogy tartsák be az ország emberi jogi és alapvető szabadságjogok tiszteletben tartására vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit - mondta.

"Követeljük az őrizetbe vett emberi jogi jogvédők, valamint a politikai foglyok azonnali szabadon bocsátását, akiknek száma folyamatosan növekszik, és már most meghaladja az 550-et" - fogalmazott.

Az EU továbbra is mindent megtesz a fehérorosz nép támogatására, kiáll valamennyi emberi jogi jogvédő, és az elnyomottak mellett - tette hozzá az uniós főképviselő.

Szerdán a fehérorosz biztonsági rendőrség legalább 14 jogvédő csoport, hírforrás, valamint civil és jótékonysági szervezet irodájában tartott razziát. Köztük volt a Vjaszna emberi jogi szervezet, illetve az ország legrégebbi politikai pártja, a Fehérorosz Népfront is.

Az Európai Unió Minszkkel szemben első ízben október elején vezetett be büntetőintézkedéseket, felvette szankciós listára a fehérorosz ellenzéki tüntetések elfojtásának vélelmezett felelőseit.

Az EU június elején abban állapodott meg, hogy megtiltja a fehérorosz légitársaságok számára, hogy átrepüljenek az EU légterén, és hozzáférjenek az Unió területén fekvő repülőterekhez. A lépésre az után került sor, hogy Fehéroroszország leszállásra kényszerítette a minszki repülőtéren a Ryanair Görögországból Litvániába tartó, és éppen a fehérorosz légtérben tartózkodó utasszállító repülőgépét, majd letartóztatta a fedélzeten utazó fehérorosz ellenzéki aktivistát, Raman Prataszevicset és barátnőjét.

Az EU legutóbb június végén határozott arról, hogy a Fehéroroszországgal szemben bevezetett megszorító intézkedések hatályát kiterjeszti és gazdasági szankciókat hagy jóvá. A célzott gazdasági korlátozások a fehérorosz olaj-, műtrágya- és cigarettaipart érintenék, és kiterjednének a távközlésre, az energia-, olaj- és vegyiparra, valamint Fehéroroszország hamuzsír (kálium-karbonát) exportjára, továbbá a pénzügyi szektorra terjednek ki.


Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!