HáziPatika.com

| 2021. 07. 10. – 10:06 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha a menopauzának köszönhetően pár kellemetlen szőrszálat találunk magunkon, nem kell rögtön gyógyszerekhez, hormonkészítményekhez nyúlni.

A hormonális változásoknak köszönhetően ott is felbukkanhatnak szőrszálak a testünkön, ahol eddig nem. Ennek oka, hogy az ösztrogénszint csökken, a tesztoszteronszint nő a szervezetben, mondja Dr. Sandy Tsao, "A női betegeim sokszor mondják, hogy a világ egy kegyetlen hely, mert a fejükön egyre kevesebb a haj, olyan helyeken ahol nem kellene, pedig egyre több a szőr" - mondta Dr. Tsao a Harvard Medical School bőrgyógyásza, a Prevention.com-nak - írja a Házipatika.com.

Ha szőrnövekedést észlelünk szokatlan testtájakon, keressük fel orvosunkat, mert lehet, hogy komolyabb egészségügyi problémával küzdünk, esetlegpajzsmirigybetegségünk van. Azonban, ha csak pár kellemetlen szőrszálról van szó, akkor távolítsuk el őket, az alábbi megoldások valamelyikével.

Áll

Nem szokatlan, hogy előfordul néhány, a szokásosnál sötétebb szőrszál - mindez a korral járhat.

Eltávolítása: egy csipesszel tépjük ki a nem kívánatos szőrszálakat. Ha túl sok a szőrszál az állon, akkor kérhetünk professzionális segítséget.

Tipp: kerüljük a gyantázást az állon és környékén, mert irritáció léphet fel, gyanta ugyanis leránthatja a bőr felső rétegét.

Hát és dekoltázs

Mivel a menopauza következtében kialakult szőrnövekedés a férfiakéhoz hasonlóan helyezkedik el, ezért a háton és a dekoltázson is lehetnek kósza szőrszálak.

Eltávolítása: használjunk szőrtelenítő krémet, ami ideális a nehezebben elérhető helyekre, mint például a hátra. Ha nem megy egyedül, menjünk el kozmetikushoz, aki gyantát is használhat.

Tipp: ha túl sokszor kellene szőrteleníteni ezeket a területeket, fontoljuk meg a végleges lézeres szőrtelenítést. Ez a kezelés a sűrűbben megjelenő, sötétebb szőrzetre jobban alkalmazható. 

Arc

A hajvonalnál és az arc oldalán vagy a pajesz résznél akkor is több lehet a szőr a megszokottnál, ha még nem léptünk be a változó korba.

Eltávolítása: a borotválkozás nem a legjobb megoldás, itt is inkább a hosszú távú megoldásban kell gondolkodni. Ilyen lehet az elektrolízis, ami akkor is alkalmazható, amikor a lézeres szőrtelenítés nem.

Tipp: ezen a területen nem gyakoriak a szőrbenövések - főleg, ha nem használunk borotvát - de, ha mégis akkor a nedves, meleg borogatás vagy a hidrokortizon krém segít a szőrszálaknak kibújni a bőr alól.

Mellbimbók

A hormonváltozásoknak köszönhetően néhány kósza szőrszál a mellbimbók környékén is megjelenhet.

Eltávolítása: ha tényleg csak néhány szőrszálról van szó, akkor elég, ha kitépjük. Ha nem szeretnénk ezzel foglalkozni vagy nagyon zavar minket, akkor itt is alkalmazható a lézeres megoldás.

Tipp: ne tépjük ki a szőrszálakat két héttel mammográfia előtt, mert begyulladhat a bőr, a szőrtüsző - és ez befolyásolhatja a vizsgálat eredményét.

Has és köldökrész

A köldök alatt, felett és a has alsó részén is megjelenhetnek nemkívánatos szőrszálak.

Eltávolítása: a legjobb, ha megpróbálja a gyantázást, ha ezen a területen sűrű vagy sötét a szőrszál akkor itt is alkalmazható a lézeres szőrtelenítés.

Tipp: akadályozzuk meg, hidratáló krémekkel, hámlasztókkal, hogy befelé nőjön a szőrszál.

Lábujjak

A pubertás ideje alatt is nőhetnek erősebb szőrszálak a lábujjakra, de a menopauza ezeket még jobban felerősítheti.

Eltávolítása: ha a szőrszálak nem túl vastagok, vagy kevés van belőlük, akkor ki lehet szedni csipesszel, gyantával. A sötétebb, sűrűbb szőrszálak itt is hajlamosabbak a benövésre. Ha emiatt nagyon zavaró a szőrszálak jelenléte, ezen a területen is lehet alkalmazni a végleges lézeres szőrtelenítést.

Tipp: hogy elkerüljük a szőrbenövést, használjunk hámlasztó kenőcsöket, bőrradírokat. Érdemes nappali vagy éjszakai hidratáló krémeket is beszerezni.

Orrszőr

Általában a férfiaknál jellemező az erősebb az orr- és fülszőrzet, nőknél ritkábbak. De az orrlyukakból kikandikáló egyre erősebb szőrszálak megjelenése is elképzelhető a menopauza bekövetkeztekor.

Eltávolítása: használjunk orrszőrnyírót, ami egyszerű és gyors, sőt fájdalommentes megoldás. Ebben az esetben nem kell attól tartanunk, hogy kikandikálnak a szőrszálak az orrunkból.

Tipp: a feltűnőbb fülszőrzet eltávolítására is tökéletesen alkalmas az orrszőrnyíró.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!