HáziPatika.com

| 2021. 06. 07. – 16:12 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Szervezetünk vitaminigényét számos tényező képes befolyásolni, így például az is lényeges szempont, milyen évszakban vagyunk éppen.

A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásában. A zöldségek és gyümölcsök ezen felül még rostanyagot is tartalmaznak, így természetes módon segítik elő a szervezet működését. Mivel testünk nem tudja ezeket az anyagokat előállítani, a táplálékkal kell a szervezetbe juttatni, ezért javasolt napi többszöri fogyasztásuk. Bár az ételekkel szinte minden tápanyag bevihető, amire szüksége van a szervezetnek, bizonyos időszakokban vagy élethelyzetekben nélkülözhetetlen lehet a pótlás. A vitaminhiányos táplálkozás esetén ugyanis vitaminszegénység (hipovitaminózis), súlyosabb esetben pedig vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel - írja a Házipatika.com.

Szükségletet növelő tényezők

Legalább tizenhárom vitaminra van szüksége az emberi szervezetnek ahhoz, hogy legalább alapszinten megfelelően tudjon működni. A zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) elraktározódnak, és amint szükség van rájuk, felszabadulnak, azonban a vízben oldódó vitaminok (B-vitaminok, biotin, C-vitamin, folsav, niacin, pantoténsav) a vizelettel ürülnek, ezért napi szinten szükséges a bevitelükről gondoskodni.

Csakhogy rengeteg tényezőtől függ - kor, nem, általános egészségi állapot, fizikai aktivitás, táplálkozási szokás, évszak, felszívódási képesség -, mennyi vitaminra van szüksége a szervezetnek. Aki dohányzik, alkoholt fogyaszt, egyoldalúan táplálkozik (vegán vagy ételallergiás), stresszes életmódot folytat, környezetszennyezésben él, fokozott fizikai vagy szellemi terhelésnek van kitéve, állapotos, szoptat, vagy akut/krónikus betegségben szenved, annak jóval több pótlásra van szüksége.

Óvatosan a túladagolással!

Praktikus a pótlás érdekében olyan készítményt választani, amely az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazza, mindazonáltal ezekben a multivitaminokban nem feltétlen található meg mindenből akkora mennyiség, amennyire a szervezetnek szüksége lehet. Célravezetőbb tehát egy alapvető kombináció mellett dönteni, ami tartalmazza az összes fontos vitamint és ásványi anyagot, majd ezt kiegészíteni további készítményekkel.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy bizonyos tápanyagokat vitaminkészítmények formájában túladagolhatunk (hipervitaminózis) - például vastartalmú multivitaminok esetében elképzelhető, hogy az adott vasmennyiségre nincs is szüksége a szervezetnek.

Célpontban a természetes készítmények

Amennyiben folyamatosan felszívódó készítményt választunk, úgy akár 8-12 órára is biztosíthatjuk a szervezet számára a szükséges vitaminokat, így elkerülhető a legyengülés. Ilyenkor a bevitt mennyiséget ugyanis nem egyszerre, azonnal használja fel a test. Mindemellett a felszívódást szintén biztosítani kell, megfelelő mennyiségű víz és zsiradék nélkül a vitaminok beépülése ugyanis nem történik meg.

Érdemes reggel bevenni a készítményeket, de minden esetben javasolt a konzultáció szakemberekkel. Az étrend-kiegészítők választásánál javasolt színezőanyagoktól és a tartósítószerektől mentes, természetes alapanyagú terméket vásárolni.

Aki már elmúlt 30 éves, annak érdemes a Q10-re is gondolnia, ez a koenzim ugyanis a sejtek energiatermelő folyamataiban vesz részt, de hatékony az öregedésért felelős oxidatív stressz ellen is.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!