HáziPatika.com

Megosztás


Egy hüvelyfertőzés rendkívül kellemetlen tud lenni, éppen ezért fontos, hogy a megelőzésre fektessük a hangsúlyt. Ez azonban nem mindig egyszerű: olyan hétköznapi dolog is veszélyes lehet a hüvely flórájára, amelyre nem is gondolnánk.

A vécépapír használata hozzátartozik mindennapi életünkhöz, éppen ezért nem is gondolnánk, hogy akár ártalmas is lehet egészségünkre - írja a Házipatika.com

Miből van a vécépapír?

Azzal általában mindenki tisztában van, hogy a vécépapírt fából készítik, ám a pontos folyamat már kevésbé ismert. A feldolgozott fának intenzív kémiai folyamatokon kell átesnie, mire eléri a jól ismert puha és fehér vécépapírformát. A procedúra során gyakran formaldehidet vagy egyéb adalékanyagot használnak, hogy extra puhaságot és nedvszívó-képességet érjenek el. A végtermék pedig sok esetben illatanyagokat, színezékeket vagy akár antibakteriális vegyianyagokat is tartalmazhat. 

Miként árthat a vécépapír a hüvelynek?

Az egészséges hüvely enyhén savas kémhatású, amit a fertőzést okozó baktériumok nem tolerálnak, így ilyen közegben nem képesek elszaporodni és betegséget okozni. A vécépapírban található adalékanyagok azonban felboríthatják a hüvely pH-egyensúlyát, teret adva a különféle kórokozók támadásainak. Éppen ezért legjobb, ha illatanyag és más adalékanyag- (például színezék-) mentes vécépapírt választunk és fontolóra vesszük a hipoallergén termékek használatát.

A következő probléma nem kifejezetten a vécépapírhoz, inkább helytelen használatához köthető. Az orvosok mindig elmondják, mennyire fontos, hogy székelés után a törlés mindig elölről hátrafelé történjen, hogy a kórokozók ne jussanak el a hüvelynyíláshoz, illetve a húgycsőhöz. A helytelen vécépapírhasználat ugyanis húgyúti fertőzéseket is okozhat.

De akár allergiásak is lehetünk a vécépapírban található adalékanyagokra, amely következtében viszketés, bőrgyulladás, bőrirritáció alakulhat ki a hüvely és a végbélnyílás körül. Jó tudni, hogy a lágyabb, jobb nedvszívóképességgel rendelkező és vastagabb toalettpapírok gyakran több adalékanyagot tartalmaznak. Érdemes olyan márkát választani, amelynek terméke vékonyabb, illatmentes és inkább piszkosfehér színű.