Hirado.hu


Nem sikerült letörni a kezdődő járványhullámot egy hetes zárlattal Melbourne-ben, így meghosszabbítják a korlátozásokat Ausztrália második legnépesebb városában.

Ausztrália szinte vírusmentes volt már az utóbbi hónapokban, de valaki behurcolta az indiai mutánst, és mivel alacsony az átoltottság, így nagyon könnyen terjed – hangzott el az M1 Híradójában.

Még legalább egy hétig üresen tátonganak majd Ausztrália második legnagyobb városának utcái.

Viktória államban múlt hét csütörtökön lépett életbe a teljes lezárás, miután három hónapja először egy újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Kedden pedig újabb hat esetet azonosítottak, ezzel a mostani hullámban már 60-ra emelkedett a megbetegedések száma az államban. A kormány emiatt úgy döntött, június 10-ig érvényben marad a lezárás Melbourne-ben.

„Tudom, hogy ez nem az a hír, amit a melbourne-i lakosok hallani akarnak, de a kormánynak nem volt más választása, mint megfogadni az egészségügyi főbiztos javaslatát a lezárás folytatására. Ha nem tesszük meg, a vírusmutáns irányíthatatlanná válik, és emberek fognak meghalni” – jelentette ki James Merlino, Viktória állam kormányzója.

A Melbourne-ben élők így csak munkavégzés, bevásárlás, kültéri sportolás vagy oltás miatt hagyhatják el otthonaikat. A fertőzések növekvő számáért a vírus indiai mutánsa a felelős, amely sokkal könnyebben és gyorsabban terjed át egyik emberről a másikra.

A héten regisztrált új fertőzések közül hármat ráadásul idősotthonokban észlelték, ami komoly aggodalomra adhat okot.

A világ fejlett országai közül eddig Ausztrália volt az, ahol sikerült a fertőzések számát relatíve alacsonyan tartani a határok lezárásával, és a szigorú távolságtartási szabályok bevezetésével. Az országban a járvány kitörése óta összesen alig több mint harmincezer fertőzött, és 910 haláleset volt.

A mostani hullám viszont még inkább felhívja a figyelmet az ausztrál oltási kampány hiányosságaira, a lakosságnak ugyanis még csupán a 2 százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát.

Forrás