MTI

| 2021. 06. 03. – 13:30 | Európai Unió |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Bizottság szerdán a schengeni térség megerősítésére irányuló stratégiát mutatott be, amelynek célja, hogy hatékonyabbá tegye az Európai Unió külső határainak felügyeletét, továbbá hogy fokozza a térség belső védelmét, úgy, hogy nem korlátozza az övezeten belüli a szabad mozgást – írja az MTI.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos a stratégiát bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy az EU-nak az érdeke,

hogy kívülről ellenállóbbá és biztonságosabbá váljon, belülről pedig még szabadabbá.

A javaslat fényében a bizottság 2027-ig egy tízezer fős parti és határvédelmi egységet hozna létre a Frontex keretén belül, a kívülről érkező fenyegetések, többek között az illegális migráció elhárítása céljából, ugyanakkor szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tenne lehetővé arra vonatkozólag, hogy a schengeni övezethez tartozó tagállamok helyesen alkalmazzák-e a schengeni megállapodás szabályait, amelyek biztosítják a térségen belüli szabad mozgást.

A testület azt is el szeretné érni, hogy a belső vagy külső határokon felmerülő gyanús eseteket azonnal – akár a tagállamok jóváhagyása nélkül is – kivizsgálják.

Az EU fontosnak tartja továbbá az olyan uniós tagállamok csatlakozását a schengeni övezethez,

amelyek eddig nem tartoztak a rendszerhez, Bulgáriáét, Romániáét, Horvátországét és Ciprusét.

A schengeni térségben mintegy 420 millió ember él, és közel 3,5 millióan ingáznak naponta a térségen belül főként munkavégzés céljából. Az Európai Bizottság becslései szerint a határkorlátozások évente akár 5-18 milliárd euró veszteséget is okozhatnak az európai gazdaságnak.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az Európa Tanács az úgynevezett "iszlám térkép" visszavonására szólította fel Ausztriát. Az osztrák vezetés csütörtökön mutatta be a radikális iszlamista tendenciák felszámolását célzó tervét, amelynek egyik része az "iszlám térkép".

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!