Magyarország | 2021. 06. 03. – 08:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Legyen szó stresszről, alvás- vagy tápanyaghiányról, bizonyos élethelyzetekben azok is elcsábulhatnak néhány kocka csokoládéra, akik egyébként igyekszenek egészségesebben táplálkozni. Hogyan lehet ilyenkor ellenállni az édességnek?

Az éhségnek két fajtáját különböztetjük meg,  a homeosztatikus (fizikai) és a hedonikus (érzelmi) éhséget. Utóbbi esetben pszichés okok miatt kacsintgatunk a konyha felé, így például sokan amikor szomorúak, dühösek vagy feszültek, nagyon megkívánják az édességet és a csokit. A homeosztatikus csokiéhség ezzel szemben bizonyos tápanyagok hiányát is jelezheti. Ha tehát úgy érezzük, hogy érzelmileg stabilak vagyunk, mégis majd megveszünk egy kis csokoládéért, megeshet, hogy magnéziumhiány áll a háttérben - írja a Házipatika.com.

A magnézium egyebek mellett  nyugtató és stresszoldó hatásáról ismert. A csokoládé, különösen az étcsokoládé pedig nagy mennyiségben tartalmazza ezt az ásványi anyagot. Jó ötlet lehet tehát valamilyen más, egészségesebb magnéziumforrást választani, ha szervezetünk csokit követel. Ilyen a nyers kakaópor, amely bár nyilván nem olyan finom, ha viszont a reggeli turmixunkba vagy zabpelyhünkbe keverünk egy kanállal, akkor segíthet kordában tartani a csokiéhséget. A diófélék, olajos magvak is jöhetnek ilyenkor, hiszen szintén tele vannak magnéziummal. Két evőkanál tökmagban például 96 milligrammnyi található, de van bőven a brazil dióban, kesuban, lenmagban, napraforgómagban és mandulában is.

A sötét színű leveles zöldek is távol állnak a csokoládétól élvezeti értékben, mégis megoldást nyújthatnak: a fodros kel, a spenót, a sóska és a kelkáposzta egyaránt segíthet legyőzni a csokiéhséget. Hasonló a helyzet a lencsével is, amelyben nemcsak magnéziumból van sok, hanem fehérjéből és rostból is. A tofuban is sok a magnézium, nem beszélve arról, hogy pirítva, leveles zöldekkel együtt tálalva igen finom is. Ha pedig mindenképpen valami édesre vágyunk, akkor a banán és a cukormentes mogyoróvaj kombinációja a legjobb ötlet, mivel ebben is bőven van magnézium.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!