HáziPatika.com

| 2021. 06. 03. – 06:08 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A tinnitusz, más néven állandó fülcsengés lehet folyamatos vagy szakadozó, és hangereje is váltakozhat. Ha a háttérzajok enyhék, általában súlyosbodik, ezért nagyon gyakran az elalvást is megnehezíti vagy lehetetlenné teszi.

A fülcsengés viszonylag gyakori és a legtöbbeknél megmarad egyfajta átmeneti kellemetlenség szintjén, viszont súlyosabb esetekben koncentrációs zavarok, illetve alvászavarok kialakulásához is vezethet. A közhiedelemmel ellentétben a hallásvesztés és a fülcsengés nem függ össze egymással: egyik sem oka vagy következménye a másiknak. Sőt amellett, hogy a csengő fülűek közül egyesek egyáltalán nem tapasztalnak hallási nehézségeket, olyanok is vannak, akiknek ilyenkor még érzékenyebb lesz a fülük a zajokra, zörejekre, mint korábban - írja a Házipatika.com.

Egyes esetekben a csengést fertőzés vagy valamilyen, a fülben lévő elzáródás okozza, a csengés pedig megszűnik, ha a kiváltó problémát, betegséget sikerül kezelni. Ugyanakkor néha kezelés után is megmarad a csengés: ilyenkor egyéb terápiás megoldások használata szükséges.

A fülcsengés okai

Fülcsengést okozhatnak még bizonyos gyógyszerek, például az aszpirint tartalmazó tabletták, bizonyosfajta antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, nyugtatók és antidepresszánsok is. Ilyen mellékhatással járhat továbbá a kinint tartalmazó gyógyszerek szedése. Fülcsengést okozhat az öregedés, az otoszklerózis (amikor a középfül apró csontjai merevvé válnak), de a magas vérnyomás, a keringési rendellenességek, a vérszegénység, bizonyos allergiák, a pajzsmirigy-alulműködés, a cukorbetegség és bizonyosautoimmun betegségek is. Kiválthatják ezen felül a fej és a nyak sérülései, alkoholfogyasztás, koffeinfogyasztás, illetve dohányzás hatásra pedig a fülcsengés felerősödhet.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!