Hirado.hu
| 2021. 06. 29. – 12:30 | Kína |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A kínai hatóságokkal vagy ha azok nem működnek együtt, e hatóságok nélkül is részletes és azonnali vizsgálat megindítását követeli a 2019-es koronavírus-betegség (Covid–19) kórokozója, a SARS-CoV-2 vírustörzs esetleges kínai eredetének tisztázása ügyében 31, nemzetközi szinten ismert tudós, akik a Le Figaro című lap hétfői számában tették közzé nyílt levelüket.

A Covid–19-ben elhunyt több millió ember családja megérdemli, hogy megtudjuk, honnan származik ez a vírus – hangsúlyozták Tedros Adhanom Ghebreyesust, a WHO igazgatóját idézve a Le Figaro hétfői számában nyílt levelet közlő tudósok, akik kijelentik: minden embernek és minden nemzetnek, beleértve Kínát is, érdekében áll, hogy a világjárvány eredetét feltárják, és a legnagyobb sebezhető pontjainkkal foglalkozzanak - közli a Hirado.

Ezért különösen sajnálatos, hogy eddig még nem végeztek átfogó vizsgálatot a vírus lehetséges eredetről, és jelenleg sem terveznek ilyet – áll a csoport közleményében.

A G7 „ellenőrizné” Kínát?

A tudósok utalnak a G7-csoport vezetői által június 12-én kiadott Carbis Bay-deklarációra, melyben a résztvevők a WHO által összehívott és a szakértői jelentésben javasoltaknak megfelelően Kínában is elvégzendő, átlátható, időszerű, szakértők által vezetett, tudományos alapokon nyugvó, a Covid–19 eredetére vonatkozó vizsgálatot követeltek.

Ha azonban a kínai hatóságok nem tesznek lehetővé egy ilyen teljes körű vizsgálatot a megadott időkereten belül, akkor egyértelmű, hogy egy második, alternatív lehetőséget kell elfogadni – áll a dokumentumban.

Ez egy alternatív tudományos alapú vizsgálat lenne, amelynek keretében a nemzetek csoportjainak tudományos és adatalapú alternatív vizsgálatot kell végezniük.

Egy ilyen felmérés megbízásának és koordinálásának módjáról szóló döntést az érdekelt kormányokra és partnerekre kell bízni, a lehetséges szervezetek közé tartozhat az OECD, a G7 – fogalmaznak a kutatók.

A két alternatíva és a denevérek

A vizsgálat tárgya a SARS-CoV-2 (súlyos akut légzőszervi szindróma koronavírus 2) a Coronaviridae családba tartozó, embereket fertőző vírustörzs, a 2019-es koronavírus-betegség (Covid–19) kórokozója.

A tudóscsoport által vizsgált első lehetőség Kína felkérése a teljes körű együttműködésre. Pekinget tehát felkérik, hogy teljes mértékben működjön együtt a WHO által összehívott, független, bizonyítékokon alapuló és a hiteles eljárás alapvető követelményeinek megfelelő, megerősített vizsgálatban.

Egy ilyen vizsgálat teljeskörűen kivizsgálná a vírus összes valószínűsíthető eredethipotézisét, beleértve az összes lehetséges forgatókönyvet, akár azt, hogy zoonózisos terjedésről (vadonban, gazdaságban vagy piacon), akár kutatással kapcsolatos balesetről van szó – részletezik nyílt levelükben a tudósok.

A kutatással kapcsolatos esetleges balesetelmélettel kapcsolatban nem feltétlenül kell természetes vírust kimutatni: a számos, kutatással kapcsolatos véletlen fertőzési forgatókönyv összeegyeztethető a vadon gyűjtött és szándékosan, genetikailag módosított vírussal – teszik hozzá.

Számba jöhetnek tehát a denevérmintavételi expedíció során megfertőződött kutatók, a Wuhanban található különböző laboratóriumok egyikében végzett munka során megfertőződött kutatók, esetleg a laboratóriumokon kívüli, hibás szennyvízkezelés, légszűrő meghibásodása vagy egyéb környezeti szennyeződés miatt véletlenül kiszivárgó kórokozók következtében megfertőződött személyek.

Abban a szerencsétlen esetben azonban, ha a kínai kormány úgy dönt, hogy nem csatlakozik ehhez a folyamathoz, a SARS-CoV-2 eredetének alapos kivizsgálása még mindig lehetséges, és mivel reális esélye van a sikerre, a közjó érdekében folytatni kell – szögezi le nyílt levelében e tudóscsoport.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 181,3 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!