Origo
| 2021. 06. 29. – 13:30 | USA |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A texasi Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében ezentúl a Facebook felelősségre vonható azért, hogy ha emberkereskedők áldozatok keresésére használják a platformot. A bíróság fő érve az volt, hogy a közösségi oldal nem egy "törvény nélküli senkiföldje" – számolt be erről a The Epoch Times

Az előzmény három per volt Houston környékén, minden esetben az áldozatok azt mondták, hogy a bántalmazóikat a Facebook üzenetküldő szolgáltatásán keresztül ismerték meg, mindhárom esetben megerőszakolták és prostitucióra kényszerítették őket - írja az Origo.

Mindhárom esetben hasonló követeléseket fogalmaztak meg a Facebookal szemben az áldozatok, hiányolták a Facebook részéről a figyelmeztetést, hogy szexkereskedők vadászhatnak rájuk a platformon,

szerintük a Facebooknak figyelemfelhívó kampányokat kellett volna folytatnia, hogy a felhasználók megismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket.

Továbbá úgy érvelnek, hogy a Facebook nem foglalkozott a kor és a személyazonosság hitelesítésével. A felperesek (vagyis az áldozatok) szerint a Facebooknak biztosítékokat kellett volna elhelyezni annak érdekében, hogy a felnőttek ne tudjanak kapcsolatba lépni kiskorúakkal.

Az ügyészek szerint a Facebook gondatlan volt, mivel többet tehetne annak érdekében, hogy kitiltsa az oldalról az emberkereskedőket és szexkereskedőket. A bírósági döntés értelmében az államnak joga van felelősségre vonni a weboldalakat amelyek tudatosan vagy szándékosan részt vesznek az online emberkereskedelemben.

Kiemelte a bíróság, hogy különböző jogi kiskapuk mögé bújva nem lehet törvény nélküli senkiföldjét" létrehozni az online térben.

A Facebook azt állította, hogy a szövetségi Hírközlési Tisztességességről szóló törvény 230. cikk hatálya alá esik, mely törvényt élesen kritizálta Donald Trump egykori amerikai elnök és rengeteg republikánus törvényhozó, mivel gyakorlatilag e cikk értelmében teljes immunitást élveznek a közösségi oldalak.

A kritikusok szerint a 230. cikk megvédi az online platformokat a harmadik féltől származó tartalommal szembeni felelősség alól,

így erre hivatkozva tiltottak konzervatív véleményeket, míg igazságtalanul engedték elszaporodni a szélsőbalos nézeteket. 

2020-ban az Amerikai Egyesült Államokban 59%-ban a facebook-on zajlott az áldozatok levadászása az ember- és szexkereskedelemben. 


Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!