MTINapokon belül megszüntetik Oroszország több régiójában a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcinák terén fellépett hiányt - ígérte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken, amikor január óta példátlan mértékben nőtt az újonnan kiszűrt fertőzöttek száma.

"Igen, fel kell gyorsítani a (logisztikai) láncot, figyelembe véve, hogy az állampolgárok elkezdtek nagyobb öntudatosságot tanúsítani, jobban megértik a mindannyiunkat fenyegető veszélyt" - mondta Peszkov.

Felhívta a figyelmet arra, hogy több régióban nincsenek meg a feltételei a nagy mennyiségű oltóanyag tárolásának. Peszkov ugyanakkor megelégedéssel nyugtázta a védőoltás beadatása iráni igény megugrását.

A Kommerszant című lap pénteken arról írt, hogy a régiók által a beoltatlanokkal szemben bevezetett korlátozások a kereslet rohamszerű, négy-ötszörös növekedéséhez és a vakcináért való sorbanálláshoz vezettek. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester nemrégiben közölte, hogy az orosz fővárosban a tízszeresére nőtt az oltásra jelentkezők száma.

Az oroszok elvileg három vakcina közül választhatnak, de a gyakorlatban erre csak a beoltottak 2 százalékának volt lehetősége. Az oltóanyagok közül a Szputnyik V általában elérhető az oltópontokon, az EpiVacCoronát ritkán keresik, de alkalmanként beszerezhető, az elölt teljes vírust tartalmazó CoviVac iránt pedig nagy a kereslet, ám gyakorlatilag nem létezik, mert a tömeggyártása legjobb esetben is csak augusztusban kezdődik.

A Covid-19 megelőzését szolgáló vakcinák iránti oroszországi keresletet a piaci szereplők évi 140 millió adagra becsülik. A belföldi termelési kapacitás azonban a jelenlegi helyzet és a jóváhagyott tervek alapján nem fogja meghaladni a 100 millió adagot.

Az oltás és az újraoltás folyamatát felgyorsította a SARS-CoV-2 új koronavírus korábbinál fertőzőbb delta mutánsának felbukkanása. Darja Danyilenko, az Anatolij Szmorogyincev nevét viselő influenzakutató intézet tudományos igazgatóhelyettese a Fontanka című szentpétervári hírportálnak elmondta, hogy első ízben kimutatták a "delta plusz" vírusvariánst.

Szobjanyin egyébként elrendelte, hogy a moszkvai vállalatok hétfőtől küldjék vissza távmunkába alkalmazottjaik 30 százalékát, a 65 évesnél idősebbeket és a krónikus betegeket. Meghosszabbította a tilalmat, amelynek értelmében az éttermek 23 és hat óra között nem fogadhatnak vendégeket, és tovább tilos szórakoztató rendezvényeket tartani az éjszakai bárokban és a diszkókban. Az ételudvarok működésének tilalmát határozatlan időre meghosszabbították.

Hétfőtől a moszkvai éttermek csak a védettségüket igazoló QR-kóddal rendelkező vendégeket fogadnak. A nyári teraszok esetében a kódot, amelyet péntektől lehet letölteni, június 12-től lesz kötelező felmutatni. Ötszáz fősnél népesebb rendezvény sem bel- sem kültéren nem tartható.

Az eddigi tíz régió után hétfőn újabb nyolcban teszik kötelezővé a védőoltást számos foglalkozási kategória számára. Anna Popova orosz tisztifőorvos hasznosnak minősítette az intézkedést, és rámutatott, hogy az országban az elmúlt héten megduplázódott az új esetek száma. A legnagyobb növekedést a 20-39 éves korosztályban észlelték.

Popova elmondta, hogy Jakutföld az ország egyetlen régiója, ahol csökkenés tapasztalható. Oroszországban egyébként május 19-én itt vezették be elsőként a kötelező védőoltást egyes foglalkozási kategóriák számára.

A legkomolyabb korlátozásokat eddig Burjátföldön rendelték el, ahol a nem létfontosságú ágazatok kivételével kéthetes munkaszünetet rendeltek el. A Moszkovszkij Komszomolec című lap úgy értesült, hogy a következő régió, amely erős szigorításra kényszerülhet, Szentpétervár lehet. Itt, ha nem javulnak a számok, a labdarúgó Eb-t követően ismét karantént vezethetnek be.

Az orosz egészségügyi minisztérium pénteken engedélyezte az állapotos nők Szputnyik V vakcinával való beoltását.

Oroszországban a pénteki hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 20 393-mal 5 409 088-ra emelkedett.

A napi növekmény országos szinten 0,38 százalék volt, az új fertőzöttek 15,3 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 347 385-re, a halálos áldozatoké 601-gyel 132 064-re, a felépülteké pedig 14 024-gyel 4 929 639-re emelkedett. Moszkvában 98-an haltak meg, ami az eddigi legmagasabb szám a járvány kezdete óta.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 147,4 millió, az elmúlt napon pedig 505 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 678 195 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Forrás

MTI