MTI

| 2021. 06. 25. – 10:00 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön rendeletet írt alá, amelyben jóváhagyta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) június 18-i határozatát, amely alapján azonnali hatállyal három évre szankciókkal sújtott 540 vállalatot és 538 személyt, utóbbiak között Dmitro Firtas ukrán és Pavel Fuksz ukrajnai érdekeltségekkel is rendelkező orosz üzletembert.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a szankciók alá vetett személyek között van Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló több üzletember,

mint például Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami gázvállalat vezérigazgatója,

Oleg Gyeripaszka pénzügyi és ipari vállalkozó, Oroszország egyik leggazdagabb üzletembere, Roman Rotenberg pénzügyi és sportvállalkozó, továbbá olyanok, akik a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében harcoltak a szakadárok oldalán, mint Igor Bezler - aki az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tudomása szerint az orosz titkosszolgálat tagja, korábban a kelet-ukrajnai szakadárok egyik parancsnoka volt - és a Wagner csoport elnevezésű orosz zsoldoshadsereg tagjai - írja az MTI.

A büntetőintézkedés alá vont orosz állampolgároknak zárolják ukrajnai vagyonukat, tilost pénzt kivinniük Ukrajnából, emellett törlik vízumukat, és megtiltják nekik a beutazást az országba.

A Firtasra és Fukszra vonatkozó rendelkezésben ezen felül szerepel, hogy korlátozzák ukrajnai kereskedelmi tevékenységüket, se be-, se kiviteli, se tranzitszállításokat nem végezhetnek, bizonyos engedélyeket, amelyeket korábban szereztek, visszavonnak tőlük, nem vehetnek részt privatizációban és állami vagyon bérlésében sem.

Ezen felül a szankcionált személyek elveszítik összes állami kitüntetésüket.

Firtassal szemben a titánüzletben való részvétele miatt vetettek ki szankciót. Az ukrán hírszerzés információi alapján hosszú ideig szállított nyersanyagot olyan oroszországi katonai vállalkozásoknak, amelyek szankciók alatt állnak. Firtas 2014 tavasza óta Bécsben tartózkodik, ahol az Egyesült Államok kérésére letartóztatták.

Az Egyesült Államokban azzal vádolják, hogy megvesztegetéssel engedélyt szerzett Indiában titánérc kitermelésére, amit vállalkozása onnan az Egyesült Államokba készült szállítani.

Pavel Fukszot a kijevi székhelyű Golden Derrik elnevezésű - 2017-ben East Europe Petroleum névre átkeresztelt -, gázkitermeléssel foglalkozó vállalat miatt sújtották szankcióval.

Zelenszkij meghosszabbította továbbá 55 orosz bank és pénzügyi vállalkozás ellen a büntetőintézkedéseket.

Ezek között van a Szberbank Rosszii és a Gazprombank is. Az UNIAN hírügynökség szerint ezek főként Oroszország területén vannak bejegyezve, de némelyikük az Oroszország által 2014-ben Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, illetve a Donyec-medence megszállt területein működik.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az EU egy évvel meghosszabbította a Krím és Szevasztopol annektálása nyomán bevezetett szankciókat. Az Európai Unió egy évvel, 2022. június 23-ig meghosszabbította a Krím és Szevasztopol Oroszország általi jogellenes annektálása nyomán bevezetett korlátozó intézkedések hatályát - közölte az EU Tanácsa hétfőn.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!