Hirado.hu
| 2021. 06. 21. – 16:30 | Új-Zéland |
Fotó: Internet

Hirdetés

Tornádó csapott le Új-Zélandon Auckland városára. A vihar szinte a semmiből érkezett: pillanatok alatt tarolta le a város egy részét.

Egy ember meghalt, több mint ezer épületben pedig súlyos károk keleteztek, van aki vissza sem mehetett otthonába.

A kikötőben dolgozók azt mondták: olyan erős volt a szél, hogy könnyűszerrel dobálta a több mint 30 tonnás konténereket – írja a Hirado.

Tövestül kicsavarodott fák, kidőlt kerítések és a házak tetőinek darabjai hevertek szerte a város utcáin szombaton.

Egy váratlanul és gyorsan kialakult tornádó okozta a pusztítást.

Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan vége is lett. Az új-zélandi Auckland lakóinak felocsúdni sem volt ideje, csupán a vihar kárait tudták számba venni.

„A fa teljesen átszakította a garázs tetejét, a ház tetejének másik fele pedig teljesen lejött. Nagyon gyorsan történt ez az egész. Tíz másodperc volt mindössze. Hallottam egy zajt, kijöttem, és már vége is volt” – mesélte a történteket egy helyi nő.

A villámgyors vihar súlyos károkat okozott. A helyi sajtó értesülései szerint legalább 1200 lakóházban keletkezett kár, ezekből 60 lakhatatlanná vált. Az erős szél még a város kikötőjében tárolt konténereket is teljesen felborította.

A kikötőben dolgozó munkások közül ketten megsérültek, egy ember pedig életét vesztette.

„A kár jelentős, és természetesen mélyen együtt érzünk az áldozat családjával és barátaival. Az aucklandi kikötői hatóság szerint a szél olyan erős volt, hogy a 30 tonnás konténereket is könnyűszerrel felkapta és odébb repítette” – nyilatkozta Phil Goff, Auckland polgármestere.

Az Egyesült Államok két részén is hasonló tornádók söpörtek végig szombaton. Ohio államban csupán néhány ház esett a vihar áldozatául, ám a heves szél egy pajtát is elpusztított, benne több tucat tehénnel és kecskével. A környék villanyoszlopai is kárt szenvedtek, több ezer ember maradt áramellátás nélkül.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy tornádó pusztított Belgiumban. Tizenheten könnyebb sérüléseket szenvedtek a dél-belgiumi Beauraing településen egy kisebb tornádóban – közölte vasárnap a BELGA nevű helyi hírügynökség.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!