USA | 2021. 06. 21. – 19:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Bár számos olyan milliárdos van, aki nem végzett egyetemet, ha megnézzük azokat a felsőoktatási intézményeket, ahol a mai milliárdosok végeztek, elég egyértelműen látszik, hogy melyik intézmények körül sűrűsödnek össze napjaink leggazdagabbjai.

Nemrég a Match College egy izgalmas kutatásba kezdett: megnézték a Forbes listája alapján a 100 leggazdagabb milliárdost, aztán megvizsgálták, melyik egyetemen végeztek - írja az Origo.

Az kérdés az volt, hogy mennyire sűrűsödnek össze a milliárdosok egy-egy intézmény körül. 

Módszertani szempontból fontos, hogy a kutatás azokat is beemelte a listába, akik bár nem szereztek diplomát, mégis elkezdték a képzésüket egy felsőoktatási intézményben – Bill Gates például így kerülhetett fel a listára.

A 100 milliárdos közül végül 70 esetében volt elérhető adat, és az látszik, hogy igen erős a koncentráció.

Talán nem meglepő. hogy az amerikai Harvard Egyetem vezeti a listát, 8 milliárdossal.

A második helyre a Stanford University futott be, 5 fővel. A toplista aztán elkezd kiegyenlítetté válni, ugyanis az MIT, a Princeton, a Berkeley, valamint a University of Pennsylvania egyaránt 4-4 milliárdost tudhat az egykori hallgatói között.

Vagyis az látszik, hogy az amerikai elitegyetemek igen erősek abban, ha milliárdosokat kell „kitermelni".

A kutatás azt is megnézte ezzel párhuzamosan, hogy a végzett milliárdosok milyen szakokon diplomáztak. Ami itt izgalmas, hogy sokan azt gondolhatják, a műszaki és/vagy informatikai szakok a legnépszerűbbek a milliárdosok körében, a technológiai szektor utóbbi években, évtizedekben tapasztalható, jelentős előretörése miatt.

Az adatok azonban nem ezt mutatják.

A lista alapján legnépszerűbb szak a közgazdaságtan, 16 milliárdos végzett ezen a szakon. 

A második legnépszerűbb (9 fő) azonban már az informatika, melyet 5-5 fővel a villamosmérnöki szak és a matematika követ. Végül 4 fővel befutott még a listára a jog is.

Összességében tehát az látszik, hogy a legtöbb milliárdos amerikai elitegyetemeken tanult, és főként közgazdaságtan, illetve informatikai és mérnöki szakra járt.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!