HáziPatika.com

Megosztás


Reggelente egy erős fekete segíthet felébredni, az agyunkat azonban nem pörgeti fel egy friss kutatás szerint.

A kávézás sokunk reggeli rutinjának elengedhetetlen része, de ha úgy érezzük, hogy a munka minden erőnket kivette, napközben is gyakran lefőzünk egy erős feketét. A benne lévő koffeinnek köszönhetően a kávé élénkít és energiával tölthet fel minket, az agyi teljesítményünket azonban nem befolyásolja számottevően - állítja egy friss kutatás - írja a Házipatika.com.

Nem helyettesítheti az alvást a koffein

A tanulmányban 276 embernek kellett különböző nehézségű feladatokat megoldania. A vizsgálat egyik részében kipihenten állhattak neki a feladatoknak, később viszont úgy, hogy előtte ébren kellett maradniuk, így kialvatlanul, fáradtan álltak neki a gondolkodást igénylő teszteknek. A résztvevők egyik fele nagy mennyiségű (200 milligrammnyi) koffeint kapott a második feladat elvégzése előtt, míg a csoport többi tagja placebót kapott. A munkájukat összehasonlítva a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a koffein képes-e valamilyen szinten ellensúlyozni a kialvatlanságot.

A Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, & Cognition folyóiratban közzétett eredmények azt mutatták, hogy a koffein bevitele segítette ugyan a résztvevőket a feladatuk elvégzésében, de nem lettek jobb eredményeik, mint azoknak, akik placebót kaptak a kialvatlanságra. A koffeint kapott résztvevők elsősorban az egyszerűbb, kevés agymunkát és odafigyelést igénylő feladatokban teljesítettek jobban, vagyis inkább a lelkesedésük volt nagyobb. A komolyabb agytornát igénylő feladatokban viszont nagyjából ugyanúgy teljesített a két csoport, a koffein tehát számottevően nem javított a teljesítményen.

"A koffein segít, hogy ébren tudjunk maradni és el tudjuk látni a feladatainkat, a hibázás lehetőségét azonban nem csökkenti le" - nyilatkozta Kimberly Fenn professzor, a cikk egyik szerzője. Szerinte a kutatás eredményei is megerősítik, hogy a koffeinbevitel nem helyettesítheti a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást.