HáziPatika.comAz, hogy valaki sokat ül, nem feltétlenül azért van, mert lusta. Ugyanis számos olyan foglalkozás létezik, amit leginkább csak ülve lehet űzni. Az ülő és mozgásszegény életmód azonban kifejezetten káros az egészségre.

Kamionsofőrök és biztonsági őrök egészségi állapotát hasonlították össze egy 2019-es kutatásban. Az alanyok étrendje és az életmódja nagyban hasonlított, a kamionsofőröknél mégis kétszer akkora volt a szívbetegség rizikója. Az ülő életmód tehát veszélyezteti a szív egészségét, azonban számos egyéb betegség kockázatát is jelentősen megnöveli - írja a Házipatika.com.

Demenciát és diabéteszt okozhat

Az ülőmunkát végző emberek körében gyakoribb a korai halálozás, a demencia, a csontritkulás, a rák, valamint a magas koleszterin és vérnyomás is - állítják a kutatók. A sok üléssel járó életvitel miatt megváltozhat a szervezet inzulinérzékenysége is, amely cukorbetegséghez vezethet. Továbbá a visszér és a mélyvénás trombózis kialakulásának esélye is megnő a passzív életmód hatására - emiatt nagyon fontos óránként felállni az irodaszékből, legalább pár percre.

Szorongás és gerincprobléma is kialakulhat

A fentieken kívül az elhízásra és a szorongásra is hajlamosít a sok ülés. Az utóbbinak az lehet az oka, hogy az ülőmunkát végzők sok időt töltenek valamilyen monitor előtt, ami megzavarhatja az alvási ciklust, így hatással van a mentális egészségre is. Az sem mindegy, hogy a dolgozók milyen széken ülnek - a hosszas üldögélés ugyanis a gerincet is jelentősen megterheli.

Mit lehet tenni?

Akit a munkája egy székhez köt, annak különösen fontos, hogy a szabadidejében minél többet legyen talpon és sportoljon. A rendszeres mozgással ugyanis kitolható a várható élettartam, valamint megelőzhető vagy csökkenthető a sok ülés negatív hatása is.