HáziPatika.com

Megosztás

Az ismert tényezők mellett a szorulásnak más okai is lehetnek, ezeket listázzuk az alábbiakban.

Minden negyedik amerikainak vannak időről időre emésztési problémái, állítják a National Institutes of Health felmérései. Ezen problémák közül a szorulás a leggyakoribb, amelynek okai amúgy egészen prózaiak: nem iszunk eleget, nem fogyasztunk elég rostos táplálékot, nem edzünk eleget vagy éppenséggel nem akkor megyünk a vécére, amikor testünk jelez ezzel kapcsolatban. Ezek mellett azonban lehetnek a szorulásnak más okai is: ezeket listázzuk az alábbiakban - írja a Házipatika.com.

1. Pajzsmirigy-alulműködés

Pajzsmirigyünk felelős anyagcserénk működéséért is, úgyhogy amikor kevésbé működik a pajzsmirigy, minden más is megsínyli ezt testünkben. Béljáratainkban is lelassulnak az izmok, így a széklet is sokkal lassabban halad át vastagbelünkön: minél tovább marad bent, annál több nedvesség távozik belőle, így sokkal nehezebben távozik szervezetünkből is.

A pajzsmirigy-alulműködés sajnos az életkor múlásával egyre gyakoribb jelenség, jelenleg a Mayo Clinic felmérései szerint mintegy hárommillió amerikait érint. Szerencsére ezen állapotot könnyű diagnosztizálni és a megfelelő gyógyszerekkel tökéletesen kezelhető.

2. Depresszió

Depressziós időszakokban nemcsak a testünk lassul le, hanem gyakorlatilag életmódot is váltunk: korántsem vagyunk annyira aktívak, akár még teljes napok is eltelhetnek úgy, hogy csak fekszünk ágyunkban. Ilyenkor több szénhidrátot is fogyasztunk és garantáltan eltérünk a kiegyensúlyozott, hagyományos étrendtől. Ha kevesebbet mozgunk és többet eszünk, ráadásul rostszegény ételeket, az sok gyomorproblémát okozhat: és szorulást, székrekedést is.

3. Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek is szorulást okoznak. A lista tetején a fájdalomcsillapítók szerepelnek, mivel ezek teljes testünket lelassítják - vastagbelünkkel együtt. Az amerikai belgyógyászegylet egyes antidepresszánsokkal, kalciumot vagy alumíniumot tartalmazó savlekötőkkel, görcsoldókkal és epilepsziagyógyszerekkel, nyugtatókkal és kalciumcsatorna-blokkolókkal kapcsolatban is felhívja a figyelmet: ezen gyógyszerek szintén okozhatnak szorulásos problémákat.
Számos, előbb említett készítmény belezavar a paraszimpatikus idegrendszer működésébe, amely gyomrunkra vagy tüdőnkre is kihat. Ha úgy gondoljuk, szorulásunknak ez lehet az oka, beszéljünk orvosunkkal: kérjünk más hatóanyagú gyógyszert és/vagy hashajtót.

4. Étrend-kiegészítők

Az extra mennyiségben bevett kalciumról és vasról régóta tudjuk, hogy szorulást okoznak. Ezek hatására gyomrunk tartalma jobban összetapad. Viszont ha valamilyen problémánkra vasat kell étrend-kiegészítőként szednünk, ne aggódjunk: együnk több rostosat vagy szedjünk mellé egy fokozott hatású hashajtót.

5. Terhesség

A terhesség ideje alatt a progeszteron hormon ellazítja a gyomorban található izmok egy részét, így annak működése lassul. Emellett a belekre terhelődik a növekvő magzat súlya is - emiatt a széklet egy, a szokásosnál kisebb átmérőjű járaton halad át, lassabban.

6. Túl sok hashajtó

Semmi gond nincs azzal, ha néha-néha hashajtót veszünk be, de ha napi szinten szedjük, akkor az bizony szoruláshoz vezethet. Különösen problémásnak bizonyulhatnak azon gyógyszerek, amelyek a belek környékén található idegeket stimulálják.

Egy idő elteltével ugyanis izmaink elkezdenek hozzászokni ahhoz, hogy nem kell annyit működniük és meggyengülnek. Ilyenkor sokkal tanácsosabb beszélni orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel: kérjünk például olyan psyllium-tartalmú hashajtót, amely nem kavar be túlságosan testünk természetes folyamataiba: ezek hatására ugyanis vizesebb székletünk lesz, gyomrunkat pedig arra készteti a gyógyszer, hogy minden gyorsabban haladjon rajta keresztül.

7. IBS

A gyomorproblémákat vizsgáló National Digestive Diseases Information Clearinghouse szerint az amerikai felnőttek egyötödénél diagnosztizálható az IBS, azaz az irritábilis bélszindróma. A vastagbél görcsei hatására az emésztőrendszeren is lassabban halad át az étel, ez pedig szoruláshoz vezethet - ami felváltva váltakozhat hasmenéssel és alhasi fájdalmakkal, valamit görcsökkel is. Az enyhébb IBS-problémákat életmód- és étrendbeli változtatásokkal könnyedén orvosolhatjuk, súlyosabb problémákra orvosunk fog gyógyszert felírni nekünk.

8. Csokoládé

Az étcsokoládét sokan kedvelik magas antioxidáns-tartalma miatt is, az IBS-es páciensek viszont jobban teszik, ha távol tartják magukat tőle. A European Journal of Gastroenterology and Hepatology szakfolyóirat egyik tanulmánya szerint ugyanis az irritábilis bélszindrómában szenvedőknek vannak olyan ételei, amelyek hatására megindulnak náluk az alhasi fájdalmak, illetve gyorsan kialakul a székrekedés is: ilyen például az étcsokoládé. Ha úgy tűnik, hogy emiatt is lehetnek panaszaink, inkább ne fogyasszuk egy ideig.