HáziPatika.com

Megosztás


Sokan nem is sejtik, hogy mennyi kórokozó van olyan egyszerű hétköznapi tárgyakon, amelyeket mindennap rendszeresen megérintenek. Ha az alábbiakat elolvassuk, még jobban fogjuk érteni, miért van szükség napjában többször is alapos kézmosásra.

Mobiltelefon

Mindenhová magunkkal visszük, gyakran még a vécére, fürdőszobába is, emiatt egy átlagember mobilja körülbelül tízszer olyan piszkos, mint egy vécédeszka, és akár E.coli baktériumokat is hordozhat. A telefon felülete viszonylag meleg, ezért a kórokozók akár több órán át is életben maradnak rajta - írja a Házipatika.com.

Távirányító

Nemcsak kezünkről, hanem a szőnyegről, a levegőből, a kanapé réseiből is rátelepednek a baktériumok. Érdemes időről időre áttörölni egy antibakteriális kendővel a távkapcsolót.

Számítógép-billentyűzet

Belehullhat az ételmorzsa, rámászhatnak a háziállatok, és persze a kezünkről is nagyon sok minden átkerül rá, így nem csoda, ha tele van baktériumokkal. Ugyanúgy, mint a távkapcsolót, a billentyűzetet is érdemes időről időre áttörölni, fertőtleníteni.

Mosogatószivacs

A mosogató nedves, sokszor meleg környezete, illetve a szivacs porózus felülete ideális környezet a baktériumok szaporodásához. Gyakorlatilag az egyik legpiszkosabb dolog a házban, amelllyel az edényeinket, evőeszközeinket tisztítjuk. Cseréljük rendszeresen, és hetente egyszer a mikrohullámú sütőbe is betehetjük 30-60 másodpercre, magas fokozaton.

Háziállatok játékai

A háziállatok játékai földre kerülnek, megfordulnak az állatok szájában, és az ott található élősködők mind a kezünkre kerülnek, ha megfogjuk őket. A játékokat rendszeresen tisztítsuk meg forró vízzel: a textilből készülteket a mosógépbe is bedobhatjuk magas fokozaton.

Fogkefe

Különösen azoknak szokott tele lenni baktériumokkal a fogkeféjük, akiknek a vécé is a fürdőszobájukban van, hiszen a lehúzással a tartályban lévő víz rengeteg kórokozót porlaszt a levegőbe. A fogkefe nedves sörtéi pedig ideális környezetet biztosítanak a szaporodáshoz.