Karpat.in.ua
Megosztás


Orosz villámháborút is lehetségesnek tart Donbászon Volodimir Zelenszkij elnök, aki szerint az orosz csapatok akár folyosót is vághatnak a megszállt kelet-ukrajnai régióktól az ugyancsak megszállt Krímig – idézte a strana.ua hírportál kedden az államfőt a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak adott interjúja nyomán.

Mint Zelenszkij a német újságnak az általa lehetségesnek tartott orosz támadás kapcsán elmondta, hogy sok hadműveleti változat lehet orosz részről, beleértve a tenger felőli támadást - közli a Karpat.in.ua.

„Nagyon aggódunk. Van olyan változat is, hogy az oroszok folyosót vágnak Krímbe.

Ez eszkalációt idézhet elő a megszállt Donbász részéről, nevezetesen: villámháborút az ideiglenesen megszállt területeken kívül Donyeck és Luhanszk megyék közigazgatási határáig” – tette hozzá.

Az elnök azt is kifejtette, hogy más irányokból is fenyegetheti veszély Ukrajnát, mégpedig az északi szomszéd Fehéroroszország felől, ahol veszélyes a helyzet. Mint közölte, Fehéroroszországban a hadsereg a fehérorosz rezsim irányítása alatt van, de Ukrajna aggodalommal figyeli, milyen állhatatossággal tárgyal Minszk és Moszkva az egymással kötendő megállapodásról, ami a védelem kérdését is magában foglalhatja,

s ekkor a két ország komoly nyomás alá helyezheti Ukrajnát.

„Ebben az esetben Oroszország venné át az ellenőrzést a fehérorosz fegyveres erők fölött. Abból az irányból szintén látunk veszélyt, egészen addig elmenően, hogy Oroszország és Fehéroroszország tényleges államszövetséget alkot” – adott hangot aggodalmának Volodimir Zelenszkij.