Oroszország | 2021. 06. 01. – 11:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a nyugati országokat a Ryanair minszki és berlini kényszerleszállásnak kezelésében Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Facebook-bejegyzésében.

"A repülőgépet tegnap szállították le, és a hír csak ma jelent meg?

A történtekről csak a légitársaság közleményéből lehetett értesülni, és nem a NATO hangszóróiból? Nincs egyetlen politikai közlemény vagy kommentár sem? Megtörténhet-e ilyesmi egy héttel azután, hogy ugyanannak a légitársaságnak a leszállását nyugati rohamok követték, miután hasonló incidenst történt Minszkben. Önök nem értik, #AzMás" - írta Zaharova, közli az MTYI.

A Ryanair ír légitársaság hétfőn közölte, hogy vasárnap késő este kényszerleszállást hajtott végre Berlinben a Dublinból Krakkóba tartó FR1901-es járata, miután légiirányítók bombafenyegetésről értesítették. Ez utólag valótlannak bizonyult. Az utasokat leszállították a gépről, az ők és a csomagjaik ellenőrzésének érdekében. Útjukat hét óra elteltével folytathatták.

Egy héttel korábban a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics, a Fehéroroszágban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt moderátora is,

akit a leszállás után a barátnőjével együtt őrizetbe vettek.

A bombafenyegetés, amelyet a fehérorosz hatóságok a Hamász palesztin iszlamista szervezetnek tulajdonítottak, valótlannak bizonyult. Az eset nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta Fehéroroszországot, és felszólították a légitársaságaikat, hogy kerüljék el a fehérorosz légteret.

Korábban hírt adtunk arról, hogy bombariadó miatt kényszerelszállást hajtott végre egy Ryanair-gép Berlinben. A 160 utast szállító repülő vasárnap késő este landolt a német főváros nemzetközi repülőterén. Átvizsgálásával hétfő reggelre végeztek a szövetségi rendőrség keresőkutyás egységei.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!