HáziPatika.comHasználhatunk-e forró vizet az ételek kiolvasztásához, és megehetjük-e a maradékokat hidegen? Segítünk különbséget tenni a tévhitek és a tények között.

2 órán belül hűtőbe kell tenni a maradékot - tény

A "2 órás szabályt" valóban jó, ha megjegyezzük, az ételmérgezést okozó baktériumok ugyanis szobahőmérsékleten nagyon gyorsan elszaporodhatnak. Nyári melegben pedig a legjobb, ha nem várunk egy óránál többet - írja a Házipatika.com.

Csak kihűlve tehetjük a hűtőbe az ételt - mítosz

Egy nagy lábasnyi leves vagy egy egész csirke lassabban hűlhet le, de szakértők szerint ezeket is nyugodtan tegyük csak be melegen a hűtőbe. Ha mégis gyorsan lehűtenénk az ételt, szedjük kisebb tárolóedényekbe, vagy szivárgásmentes csomagolásban tegyük jégre, ezután rakjuk el.

Ha jó az illata, akkor még ehető - mítosz

Sokan azt gondolják, hogy a maradék biztonsággal fogyasztható, amíg jó az illata. Az ételben lévő baktériumokat azonban nem látjuk, nincs se ízük, se szaguk. Ezért ha 3 nap alatt nem fogyott el az adott étel, akkor fagyasszuk le vagy dobjuk ki.

A maradékot hidegen is megehetjük - mítosz

A veszélyes baktériumok elpusztításához 74 Celsius-fokra kell felmelegítenünk az ételt. Ezt egy ételhőmérővel tudjuk a legjobban leellenőrizni.

Nem szabad meleg vízzel kiolvasztani - tény

Ha forró vízbe tesszük a fagyasztott ételt, akkor segítjük a baktériumok szaporodását. Inkább felhasználás előtt 24 órával tegyük át a fagyasztóból a hűtőbe. Ha gyorsabb megoldást keresünk, tegyük szivárgásmentes csomagolásba, úgy helyezzük hideg vízbe, és cseréljük a vizet félóránként. Ennél is gyorsabb, ha sütőben vagy mikrohullámú sütőben olvasztjuk ki az ételt.

A fagyasztás és a mikrózás megöli a baktériumokat - mítosz

A fagyasztás lelassítja a baktériumok szaporodását, de nem öli meg őket - ezért fontos az étel elfogyasztása előtt a fent már említett átmelegítés. A mikrohullámú sütő pedig kintről befelé haladva melegíti át újra az ételeket, de így bizonyos részek hidegek maradhatnak, és ott a baktériumok tovább szaporodhatnak.

Egynél többször is lefagyaszthatjuk a maradékokat - tény

Ez igaz, viszont arra ügyeljünk, hogy amikor másodszor is elővesszük a fagyasztóból az ételt, akkor is alaposan melegítsük át!

Az újramelegített maradékokat azonnal meg kell enni - mítosz

Ha mikróztuk az ételt, akkor várjunk pár percet, mielőtt nekilátnánk. Ugyanis a mikrohullámú sütők gyorsabban rezegtetik az ételek molekuláit, amelyek így még a melegítés befejezése után is hőt termelnek. Ezért az ételek hőmérséklete még akkor is emelkedhet pár fokot, amikor kivettük az ebédünket, vacsoránkat a mikróból.