MTI

| 2021. 06. 01. – 08:00 | Európa |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A jelenlegi, kihívásokkal teli és kiszámíthatatlan világban a transzatlanti egység megerősítésére van szükség, ezért a NATO 2030-ig megvalósítani kívánt céljai között egyebek mellett a szövetségesek ellenállóképességének fokozása és a közös biztonság megerősítése szerepel - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben.

A tagországok kül- és védelmi minisztereinek keddi tanácskozása előtt tartott online sajtóértekezletén a főtitkár közölte, hogy az ülés a NATO június közepén tervezett csúcstalálkozóját készíti elő - írja az MTI.

Elmondta, a tanácskozáson a szakminiszterek mindenekelőtt a biztonságára veszélyt jelentő kihívások áttekintésére összpontosítanak.

Megerősítik elhatározásukat a kollektív védelem mellett, illetve elkötelezettségüket a közös biztonság és az ellenállóképesség fokozása mellett, amit az infrastruktúra, az ellátási láncok és a kommunikáció javítása garantálhat. A csúcstalálkozó emellett a szövetség partnereivel megkezdet együttműködés megerősítését tűzte ki célul a szomszédság és a távolabbi régiók stabilitásának és békéjének megteremtése, vagy megőrzése érdekében. A szövetségesek továbbá a klímaváltozás jelentette kihívásokra is válaszokat keresnek majd, egyetértenek ugyanis abban, hogy egyebek mellett a kiszáradás veszélye, vagy a tengerek emelkedése hatással lesz a közös biztonságra nézve - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Stoltenberg elmonda, a NATO-csapatok kivonása Afganisztánból számos biztonsági kihívást jelent, a kivonulással azonban a szövetség nem hagyja magára az országot. Megerősíti a helyi hatóságok és az őket segítő civil személyzet támogatását, illetve nem hagy fel az afgán biztonsági erők képzését folytató misszió munkájával sem.

Kijelentette a NATO a leghatározottabban elítéli, hogy a fehérorosz hatóságok minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Válaszul a tagországok úgy döntöttek, hogy korlátozzák a szövetséghez akkreditált fehérorosz tisztviselők belépést a szövetség székházba - közölte.

Hozzátette: a NATO a gépeltértés ügyében független nemzetközi vizsgálatot szorgalmaz,

hangsúlyozva, hogy Fehéroroszország nemzetközi normákat sértett. Hozzátette: a repülőgépen utazó Raman Prataszevics ellenzéki újságíró letartóztatása a szólásszabadság és a szabad média elleni közvetlen támadást jelent.

Oroszországgal összefüggésben úgy fogalmazott: a NATO-nak "nehéz a kapcsolata" Moszkvával, Oroszország katonai fellépései ugyanis fenyegetést jelentenek a szövetséges országok számára. A NATO folytatja az elrettentés és a védekezés politikájának alkalmazását, ugyanakkor fontosnak tartja a párbeszéd fenntartását és folytatását Moszkvával - tette hozzá a NATO főtitkára.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Oroszország kész az egyenrangú együttműködésre az Európai Unióval, de feltétlenül válaszolni fog Brüsszel újabb barátságtalan lépéseire - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy, az orosz-uniós kapcsolatokról hétfőn Moszkvában tartott tanácskozáson.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!