HáziPatika.com

Megosztás


A nők kamaszkoruktól egészen az ötvenes éveikig havi ciklusokban élik az életüket. Aki jól ismeri a teste jelzéseit, az naptár nélkül is pontosan tudja, hol tart éppen a ciklusában.

Egy átlagos női ciklus 28 napos, ám ebben komoly eltérések lehetnek: 21 és 35 nap között normálisnak számít a ciklushossz, különösen, ha a ciklusok hossza nagyjából állandó - írja a Házipatika.com.

A ciklusokat a havi vérzés első napjától számítjuk. Körülbelül a 4. napon megindul a petefészek tüszőiben a petesejtek érlelődése, és a méhnyálkahártya felépülése.

A ciklus 12-15. napján kerül sor az ovulációra: az első érett tüsző megreped, és az érett petesejt kiszabadul a petefészekből, majd bejut a petevezetékbe, és elindul a méhüreg felé. Ha ilyenkor egy hímivarsejt megtermékenyíti a petesejtet, a petesejt beágyazódik a méhnyálkahártyába - így indul a várandósság. Ha ez nem történik meg, a petesejt a ciklus közepén elhal, és felszívódik.

A menstruációs ciklus kezdete ma már 8 és 15 év között jellemző, míg 100 éve még átlagosan 17 éves korukban kezdtek el menstruálni a lányok. Az utolsó vérzésre 45 és 55 éves kor körül kerül sor.

Ha valaki már 12 éves korában menstruál, és 52 évesen van az utolsó ciklusa, összesen 480 menstruációja van élete során. Ebből a számból azonban le kell vonni a terhességek, illetve a szülések után egy ideig kimaradó menstruációk számát.

Az asztmás nők 19-40 százalékának állapota romlik a menstruáció idején. Ilyenkor csökken a tüdőkapacitás, és nő az allergénekre való érzékenység is.

Egy átlagos menstruáció során körülbelül 60 milliliter vért veszítünk, ez nagyjából 16 teáskanálnyi mennyiség.

A premenstruációs szindróma a nők 85 százalékát érinti, legalább egy olyan tünettel, mint az érzékeny mellek, az alvászavar, a fejfájás vagy az ingerlékenység.

+1 A menstruáció idején a hangunk is megváltozik, a hormonális változások ugyanis hatással vannak a hangszalagokra.