Magyarország | 2021. 05. 09. – 18:17 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az üres gyomor nem túl jó érzés, éhesen pedig talán nem is érdemes semmit csinálni. Ha mégis megteszed, lehet, hogy rossz vége lesz. Hogy mire gondolunk pontosan? Melyek azok a tevékenységek, amelyeket nem lenne szabad elvégeznünk azelőtt, hogy reggeliznénk? Mutatjuk!

Ne vegyél be gyulladáscsökkentőt

Persze semmilyen gyógyszert nem ajánlatos éhgyomorra bevenni, különösen vigyázni kell a gyulladáscsökkentőkkel. Az olyanokat, mint az aszpirin, a paracetamol szigorúan tilos beszedni úgy, hogy semmi nincs a gyomrunkban. Amellett, hogy így csökken a hatékonyságuk, olyan súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, mint például a gyomorvérzés. Mielőtt bármit beszedsz éhgyomorra, részletesen olvasd el a gyógyszerhez tartozó tájékoztatót - írja a bien.hu.

Ne igyál kávét

Legyen szó bármely fajta kávéról, még arról is, amelyikben nincs koffein, előidézhetnek gyomorégést és egyéb emésztőszervi problémákat, ha éhgyomorra fogyasztod őket. Továbbá, ha kihagyod a reggelit vagy legalábbis előtte iszod meg a feketét, akkor szerotoninhiány alakulhat ki a szervezetedben, amitől garantáltan rosszkedvűvé válsz a nap hátralévő részében.

Amit tehetsz: mindig harapj valamit azelőtt, hogy legurítanád az első kávédat. Plusz hígítsd tejjel vagy tejszínnel, a tejnek a zsírja csökkenti ezeket a kellemetlen hatásokat.

Ne fogyassz alkoholt

Talán nem meglepő, te magad is jól tudod, mégis ki kell hangsúlyoznunk, mennyire nem ajánlott éhgyomorra alkoholt inni. Étkezés nélkül az alkohol felszívódási sebessége a kétszeresre növekszik, ez majdnem olyan, mintha intravénásan kapnád azt.

Ezzel szemben a kiürülése lassabban történik, így sokkal nagyobb az esély a másnaposságnak is. Az alkohol fogyasztása ilyen módon negatív következménnyel lehet a máj, a szív és a vese működésére. Ha mindenképp üres gyomorra iszol, legalább gondoskodj arról, hogy fogyassz mellé hűtött, nem szénsavas italokat, így lassíthatod a felszívódást, de igyekezz ivás előtt legalább egy szendvicset megenni.

Ne végezz intenzív edzést

Van egy olyan tévhit, ami szerint az éhgyomorra végzett testmozgás során több kalóriát égethetünk el. Ez azonban nem igaz, az üres gyomor ugyanis nem befolyásolja a kalóriaégetést. Sőt az izmaid nem fognak nőni és a testmozgás sem lesz hatásos, mivel a szervezeted nem kap energiát.
Megosztás a Facebookon

A fizikai aktivitás serkenti továbbá a gyomornedv termelődését, ezért különösen vigyázz, ha emésztési problémáid vannak, ez ugyanis káros az éhgyomornak. Ha mindenképp sportolni szeretnél éhgyomorra, intenzív testmozgás helyett inkább válassz egy aerob jellegűt.

Ne feküdj le aludni

Éhgyomorral lefeküdni nem kellemes érzés, arról nem is beszélve, hogy nem is egészséges. Az éhségérzet és az alacsony glükózszint nehezíti az elalvást, felszínes alvást és korai felébredést idéz elő.

Érdekesség továbbá, hogy az alváshiánnyal csak nő az éhségérzeted, ez pedig azt vonja maga után, hogy másnap többet fogunk enni, mivel előző este kihagytuk a vacsorát.

Természetesen a másik véglet, a túl bőséges vacsora sem tesz túl jót közvetlenül az elalvás előtt. A legjobb megoldás, ha tejtermékeket fogyasztasz este, ezek ugyanis magnéziumot és kalciumot tartalmaznak és biztosítják a jó alvást.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!