Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A Magyarok Kenyere fővédnöke május első vasárnapján Lengyel Zoltánnal és Szilágyi Mátyás főkonzullal Mezőváriba látogatott el, hogy ott részt vegyenek a református istentiszteleten. Nagy Béla főgondnok és Zán Fábián Sándor püspök kalauzolásában meglátogattak több református intézményt is, mint a Nefelejcs rehabilitációs központ, a magyar Nemzet háza vagy a református óvoda.

Az istentiszteleten Zán Fábián Sándor a 115. Zsoltár 9-13 verseit magyarázva az Isten iránti elköteleződésre biztatta a gyülekezetet: ne kössön gúzsba a félelem, az, hogy harminc éve ebben az országban mindig rosszabbra fordul a sorsunk. Ne a félelem uralkodjon rajtunk, hanem a hit uralkodjon a félelem fölött! Legyen bátorságunk maradni, elkötelezni magunkat a család, a haza, a nemzet mellett! – hangsúlyozta a református püspök. És hogy miért fontos ez? Mert az elkötelezettség, a hűség eredménye az áldás, amire nekünk elsősorban szükségünk van.

Az anyaország biztatását is tolmácsolta Jakab István, a magyar országgyűlés alelnöke a gyülekezet felé. Mint mondta, az alaptörvényben is rögzített felelősségvállalást (minden magyarért, éljen bárhol a világban) minden tőlük telhető módon igyekeznek tettekre váltani. Együttműködésben az egyház vezetőivel is segítenek, bármennyire is nehéz a helyzet és nehezítettek a körülmények. „Az a meggyőződésünk, hogy a tudást, az emberi összetartozást, egymás iránti tiszteletet a határon nem vámolják, nem állíthatják meg. Ez az, ami szabadon áramlik. Ha mindez adott, és van hitünk, akkor életünk és gyermekeink jövője biztonságban van, hiszen mi egy kenyéren vagyunk” – fogalmazott Jakab István, majd kifejtette, mit ért ezalatt: Tizenöt millió búzaszemnek, magyar embernek, kell lennie akkora hitének, hogy tudjon segíteni 150 ezer nehéz történelmi helyzetben lévő kárpátaljai magyarnak.

A Magyarok Kenyere program során nemzeti összetartozásukat fejezték ki a mezővári gazdák is, akiknek ezen az istentiszteleten Jakab István személyesen köszönte meg a részvételt. Emléklapot vett át Bakó Árpád, Debreceni Elemér, Dér Attila, Gergely László, Herman László, Muzsalyi Sándor, Szabó Lajos, Szarka László, Szeles János, Varga Tamás mezővári gazda. Zán Fábián Sándor áldást kért az említett és a névtelenül adakozó földművelők életére, munkájukra.

Fábián Kata