Világ | 2021. 05. 07. – 17:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az elmúlt időszakban az Apple és a Samsung jóvoltából is piacra kerültek az elveszni képes holmikra ráerősíthető követőkütyük, a remények szerint ezekkel megtalálhatóak például a kulcscsomókhoz vagy pénztárcákhoz hasonló tárgyak.

Alapvetően nagyon hasznosak, azonban számos jogvédő szervezet fogalmazott meg aggodalmakat a termékek kapcsán, hiszen nagyon könnyen lehetővé tehetik a zaklatók számára az áldozataik precíz követését, adott esetben a lakhelyük meghatározását - írja az Origo.

A problémák miatt az Apple és a Samsung is próbált zaklatóellenes védelmet építeni a maga kütyüjébe, mobilos értesítéssel vagy csipogással riadóztatnák az áldozatokat a követésükről.

A The Washington Post újságírói a 20 dolláros Apple AirTaggel a puding próbáját végrehajtva arra jutottak, hogy a lépések elégtelenek, főleg ha az áldozat egy háztartásban él a zaklatójával, például bántalmazó kapcsolatban.

A tesztelés során az egyik újságíró AirTaget tett a kollégájának táskájába, természetesen annak beleegyezésével. Elsőként is kiderült, hogy a termék nagyon jól működik: a követést végző személy pár perces késleltetéssel meg tudta mondani, hogy éppen merrefelé biciklizik az áldozata, nem okozott gondot számára a lakhelyének precíz meghatározása.

Az elvárt módon a vele együtt mozgó, idegen AirTag miatt az áldozat telefonján megjelent egy riasztás, ám az androidos eszközökkel rendelkező áldozatoknál ez nem fog megtörténni: ők csak arra számíthatnak, hogy három teljes nap elteltével pittyegni kezd a zaklató AirTagje.

Viszont mostanra kiderült, hogy némi ügyeskedéssel nem jelent problémát a kütyüben lévő csipogó kikötése, plusz ennyi idő elteltével a zaklató már úgy is tudni fogja, hogy hol lakik és merre szokott járni az áldozata,

így a kütyü lelepleződése nem feltétlenül oszt vagy szoroz.

Végül az iPhone-okon megjelenő értesítés esetében furcsa, hogy a készülékeken teljesen kikapcsolható a riasztás megjelenítése, ráadásul ez nincs PIN vagy jelszó megadásához, biometrikus hitelesítéshez kötve. A bántalmazó kapcsolatban élők készülékeihez sok esetben hozzáférnek az elkövetők, a furcsa biztonsági hiányosság megkönnyíti számukra, hogy észrevétlenül kikapcsolják a riasztást.

Az újságírók azt javasolják, hogy a követőkütyük gyártói próbáljanak valamit kezdeni a problémákkal. Abszolút minimum dolgozzanak ki egy szabványos és platformfüggetlen megoldást, hogy a használt mobiltól és követőeszköztől függetlenül megjelenhessenek a biztonsági riasztások.

Korábban hírt adtunk arról, hogy különleges genetikai háttérrel rendelkeznek a 105 évig élő emberek. Ez az első alkalom, hogy ilyen részletességgel megfejtették a nagyon hosszú ideig élő emberek genomját, ami útmutatóul szolgálhat ahhoz, miért élhetnek ennyire hosszú életet és hogyan sikerül elkerülniük az időskori betegségeket.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy egy belga gazda átrajzolta a francia-belga határ vonalát. A belga gazda, akit feltehetőleg zavart a traktor útjában lévő határkő, áthelyezte azt Franciaország területére.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!