Németország | 2021. 05. 07. – 14:16 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet


Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.

A koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben az oltóanyag-gyártási kapacitás korlátossága a fő gond,

és nem az, hogy a vakcinák fejlesztőit illeti a készítmények szabadalmi joga - fejtette ki pénteki berlini tájékoztatóján Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő, írja az MTI.

A szellemi tulajdon védelme az innováció, az újítás forrása, és ennek így is kell maradnia - tette hozzá a szóvivő Angela Merkel kancellár álláspontját ismertetve.

Hasonlóan fogalmazott ugyancsak pénteken Berlinben Jens Spahn egészségügyi miniszter is, aki hangsúlyozta, hogy Joe Biden amerikai elnök meglátásával ellentétben nem a szabadalmi oltalom a döntő tényező az oltási kampány sikerességében, hanem az oltóanyag-gyártás.

Megjegyezte, hogy Németország és az Európai Unió nemcsak saját magának, hanem az egész világnak gyárt vakcinát, és igen üdvözlendő volna, ha az Egyesült Államok is így tenne.

A Der Spiegel című hírmagazin egy pénteki jelentése szerint Angela Merkel egyeztetett az ügyről Ugur Sahinnal, az ágazat leghíresebb németországi szereplője, a Covid-19 elleni egyik első vakcinát az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriásvállalattal kifejlesztő BioNTech biotechnológiai kutatóvállalat vezérigazgatójával.

A szakember a napokban egy sajtóbeszélgetésen kifejtette, hogy a szabadalmi oltalom felfüggesztése nem megoldás,

mert nem kellően gyors, ezért nem járulna hozzá a világjárvány megállításához.

Kifejtette, hogy legkorábban 2022 végére készülhetne fel egy külső, az oltóanyag előállításának technológiáját nem ismerő cég a gyártás beindítására, ami elfogadhatatlanul hoszzú idő.

A BioNTech és a Pfizer nem is ezt a megoldást választotta, hanem inkább kiépített egy partneri hálózatot, amelynek révén ütemesebb a termelés, mintha csak a saját kapacitásaikra támaszkodnának. Ebben a hálózatban számos saját termékkel rendelkező nagy nemzetközi egészségipari cég is tevékenykedik.

Ezek a BioNTech/Pfizer-féle készítmény ampullákba töltését végzik vagy alapanyagokat szállítanak - mondta Ugur Sahin. Egyik példaként a német Merck csoportot említette, amely a BioNTech-kel együttműködve különleges zsírnemű anyagot, úgynevezett lipidet állít elő a vakcinához.

Ugyanakkor Ugur Sahin lehetségesnek nevezte, hogy később szabadalmi használati engedélyt - licensz - adnak általuk kiválasztott gyártóknak. A készítmény minőségének biztosításához ebben az esetben is szoros együttműködésre lenne szükség - mondta a szakember.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma több mint 156 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy rengeteg Szputnyikot küldenek az oroszok Indiába. Több, mint hárommillió dózist küldenek az oroszok a Szputnyik V koronavírus elleni vakcinából Indiába májusban, amelyet újabb szállítmányok követhetnek majd.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES