MTI

Megosztás

A cseh kormánynak utasítania kell a titkosszolgálatokat, hogy derítsék ki, miként kerülhettek ki bizalmas információk a 2014 őszén Vrbeticében történt robbantás vizsgálatainak eredményéről a médiába.

Ezt a határozatot fogadta el szerdán este a cseh képviselőház zárt ajtók mögött megtartott ülésén - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24), idézi az MTI.

A parlamenti alsóház zárt ülését azért kezdeményezte az ellenzék, mert a Seznam Zprávy hírportál kedden reggel jól értesült forrásokra hivatkozva azzal vádolta meg Jan Hamácek kormányfőhelyettest és belügyminisztert, hogy április közepén azért akart Moszkvába utazni, hogy a robbanásokban való orosz hírszerzői részvétel eltitkolása ellenében egymillió Szputnyik V vakcinát kérjen Oroszországtól, illetve azt, hogy Moszkva Prágát javasolja a tervezett orosz-amerikai elnöki találkozó színhelyéül.

Hamácek ezt az elképzelését állítólag egy áprilisi prágai munkaértekezleten több cseh titkosszolgálati és rendőri vezetővel, a főügyésszel, valamint a moszkvai cseh nagykövettel is megvitatta,

akik eltanácsolták az úttól.

A képviselőház zárt ülésén, amelyen a cseh titkosszolgálatok vezetői is részt vettek, az ellenzéki pártelnökök szerint azonban semmi konkrét és érdemleges új információ nem hangzott el - közölte a CT24-nek nyilatkozta Marian Jurecka, a KDU-CSL párt elnöke. "Számos kérdés megválaszolatlan maradt" - szögezte le Jurecka.

Jan Hamácek az ülés előtti sajtótájékoztatón, amelyen kérdezni nem lehetett, ismételten cáfolta, hogy "üzletelni" akart volna az oroszokkal. Közölte: beperli a Seznam Zprávy hírportált és az érintett írás két szerzőjét, ugyanakkor polgári perben 10 millió korona kártérítést fog követelni a személyét ért sérelmekért. A pénzt karitatív célokra kívánja fordítani.

Jirí Kubík, a Seznam Zprávy főszerkesztője viszont a televízióban kijelentette: értesüléseiket a bírósági perben bizonyítékokkal is alá tudják támasztani. Ezeket azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

Andrej Babis miniszterelnök, aki kedden nem szólalt meg az ügyben, szerdán a televíziónak nyilatkozva azt mondta: Hamácek és a titkosszolgálati vezetők áprilisi találkozójáról ugyan nem tudott, de hisz a belügyminiszternek, s továbbra is megbízik benne. A sajtó által jelzett, oroszokkal megkötendő esetleges alkut "értelmetlenségnek" minősítette.

A három jobboldali ellenzéki pártot (ODS, TOP 09, KDU-CSL) tömörítő Spolu (Együtt) választási szövetség szerint azonban Hamácek tervei kimerítik a hazaárulás fogalmát,

s amennyiben bebizonyosodna a vád, a miniszternek le kellene mondania tisztségéről.

Miután Prága április közepén az orosz katonai titkosszolgálatot (GRU) jelölte meg a robbanások elkövetőjeként, cseh-orosz diplomáciai konfliktus robbant ki, amely a diplomaták kölcsönös kiutasítása után a nagykövetségek által alkalmazott csehek, illetve oroszok számának a korlátozásához is vezetett.

Néhány nappal a robbanás elkövetőinek nyilvános megnevezése előtt Jan Hamácek belügyminiszter és megbízott külügyminiszter bejelentette: Moszkvába utazik, hogy a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről tárgyaljon. Később Hamácek azt mondta, útjának bejelentése csak elterelő manőver volt, nehogy az oroszok idő előtt megtudják, mit akar Prága bejelenteni.

Az inkriminált találkozóra a moszkvai út bejelentésének előestéjén került sor.

Forrás

MTI