Origo
Megosztás


Egyre több koronavírus-fertőzött hegymászó tartózkodik a Mount Everest alaptáboraiban - számolt be erről a BBC.

A hagyományosan május elején induló csúcsmászó szezon előtt soha nem látott problémákkal küzdenek Nepálban - írja az Origo.

A hatóságok és a hegymászók is a járvány kitörésétől és elburjánzásától tartanak.

A nepáli fővárosból, Katmanduból azt jelentették, hogy 17 koronavírussal fertőzött hegymászó tartózkodott az alaptáborokban, amely súlyos vészhelyzetet jelentett.

17 emberről tudják biztosan, hogy fertőzött, ők már kórházba kerültek, de azt senki sem tudja megmondani, hogy valójában hányan kapták el a vírust.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a nepáli kormány eddig titkolta, hogy mi a helyzet az alaptáborokban. Ez nem véletlen. Az ország bevételének jelentős részét képezi az a pénz, amelyet az Everest meghódítói Nepálban kifizetnek. Nepálban amúgy is nagy a baj:

az ország szomszédos Indiával, amely most a világ legjobban fertőzött országa.

Nepálban az elmúlt napokban meredeken emelkedni kezdett a koronavírussal megfertőződött emberek száma. 

A BBC-nek nyilatkozó egyik hegymászó szerint az alaptáborokban mindenki köhög, de ez a köhögés nem az, amely a tengerszint feletti nagy magasságban megszokott.

A nepáli kormány eddig nem járult hozzá ahhoz, hogy az alaptáborokban tesztelőállomást állítsanak fel. Így tényleg csak azokról lehet tudni, hogy betegek, akik eljutottak valamelyik helyi kórházba.

Kiderült az is, hogy a nepáli kormány idén eddig 394 esetben adott ki mászási engedélyt.

Ez azt jelenti, hogy az összes kísérőt és serpát is beleszámítva másfél ezren lehetnek az alaptáborokban. A helyzet súlyos, de a nepáli hatóságok semmit sem tesznek a vész elhárítása érdekében.Forrás