USA | 2021. 05. 05. – 13:47 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet


Joe Biden amerikai elnök azt reméli, hogy júniusi európai körútja során találkozni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja az MTI.

Ezt maga Biden mondta kedd délután a Fehér Házban.

– Ez a reményem és elvárásom. Ezen dolgozunk – fogalmazott az amerikai elnök újságírói kérdésre válaszolva. Washingtoni kezdeményezésre pénteken telefonon egyeztetett a Putyin–Biden-csúcs lehetőségéről Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Biden első külföldi látogatása lesz a júniusi, amikor részt vesz a hét vezető ipari hatalom (G7) csúcstalálkozóján, amelynek idén az Egyesült Királyságban található Cornwall ad otthont. Az utazás előzetes ütemterve szerint Biden Belgiumba is ellátogat, ahol európai és NATO-s vezetőkkel tárgyal majd.

Biden és Putyin április 13-án telefonon beszéltek egymással. A Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök ekkor javasolta orosz hivatali partnerének, hogy találkozzanak egy harmadik országban, Európában a következő hónapokban.

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti feszültséget korábban kiélezte, amikor Biden egy március 17-én adásba került televíziós interjújában

igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint,

valamint azt hangoztatta, hogy Moszkva beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, és „megfizeti ennek az árát”.

Ezt követően Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet hazahívták konzultációra. Az Egyesült Államok azóta szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amire Moszkva hasonlóképpen válaszolt.

A múlt hét csütörtöki kongresszusi országértékelőjében Biden Oroszországgal kapcsolatban azt mondta:

„Putyin elnöknek egyértelművé tettem, hogy bár nem törekszünk a feszültség súlyosbítására, de cselekedeteiknek következményei lesznek, ha igaznak bizonyulnak”.

A két ország közötti feszültséget a kelet-ukrajnai harcok kiújulása, illetve Oroszország Ukrajna határainál tartott közelmúltbeli hadgyakorlata, harckészültség-ellenőrzése is fokozta.

– Oroszország nagyobb erőket vont össze a határnál, mint 2014-ben, amikor ténylegesen megtámadta Ukrajnát

– mondta a CBS Newsnak adott vasárnapi interjúban Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki ma Ukrajnába látogat.

„Az elmúlt években Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolata a rivalizálásról a konfrontációig jutott, és lényegében visszatértek a hidegháború korszakába.

Szankciós nyomás, fenyegetések, konfliktusok, saját önző érdekek védelme – mindez állandó instabilitás állapotába sodorja a világot” – közölte nemrég Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Washington válaszolna bármilyen meggondolatlan vagy agresszív orosz lépésre, de nem törekszik az Oroszországgal fennálló feszültség további eszkalációjára - mondta hétfő este Londonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Oroszország kész elősegíteni az izraeli-palesztin rendezési tárgyalások felújítását, amivel kapcsolatban vannak elképzelései - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor szerdán Moszkvában fogadta palesztin hivatali partnerét, Rijád al-Malikit.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES