Ukrajna | 2021. 05. 05. – 07:32 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A járvány és a karantén ellenére az ukrán végzősök számára a külső független tesztelésnek (ZNO) a terveknek megfelelően kell teljesülnie.

Az elmúlt évhez hasonlóan az iskolásokat idén is mentesítették a kötelező államvizsga alól,

beleértve a ZNO-t is – derül ki az RBC Ukraina hírportál Vissza az iskolába. Vajon az ukrán gyerekek képesek lesznek-e úgy tanulni, mint a karantén előtt? című anyagából. 

A külső független tesztelésre csak azoknak van szükségük, akik idén szeretnének felvételit nyerni az egyetemekre.

Az első tesztelésre pár hét múlva kerül sor.  

A ZNO minden résztvevőjének be kell tartania a járványellenes intézkedéseket, maszkot kell viselni és fertőtlenítő szereket használni – mondta Valerij Bojko, az Ukrán Oktatási Minőségértékelési Központ igazgatója. 

A vizsgázók testhőmérsékletét a vizsgázópontok bejáratánál mérik majd, a helyiségeket szellőztetik és fertőtlenítik.

„A tesztelés során a termekben legfeljebb 15 résztvevő és két oktató lehet az előírásoknak megfelelően.  

A hallgatók között a társadalmi távolságtartás elve lesz betartva, amely a tesztelési pontok helyiségeinek bejáratánál is biztosított lesz” - magyarázta Bojko.

A külső független tesztelés során a felügyelő tanárok védelme érdekében az Egészségügyi Minisztérium azt javasolta, hogy még a tesztelés megkezdése előtt önként oltsák be őket. Ha az illető nem akarja beoltatni magát, akkor sem tilos részt vennie a vizsgáztatásban.  

Korábban hírt adtunk arról, hogy a kormány csaknem egymillió hrivnyát különített el a koronavírus járvány következményei leküzdésére az iskolák számára. A pénzforrásokat elsősorban laptopok vásárlására fordították a tanárok számára távoktatás biztosítására, hangzott el a Dom tv-csatorna adásában.  

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az ukránok csaknem 30%-a azt állítja, már átesett a koronavíruson. A betegek 17%-a koronavírus-tesztet végzett, 12%-uk tünetek szerint gondolta, hogy beteg.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!